“Zeleno svetlo” za prve poslanike SIRIZE

“Zeleno svetlo” za prve poslanike SIRIZE

SIRIZA je nakon sastanka političkog sekretarijata partije objavila imena prvih 16 kandidata za evropske izbore. Do kraja marta članovi Centralnog odbora će odobriti veći deo glasačkog listića. Cilj stranke i samog Alekisa Tsiprasa je da euro-glasački listić, između ostalog, ilustruje zajedničku akciju levice, socijaldemokrata, zelenih i nove generacije.

Konkretno, „zeleno svetlo“ su dobile nominacije aktivnih članova EP: D. Papadimoulisa, K. Kuneve i St. Kouloglou. Takođe, tu su bivši ministar za imigracionu politiku, G. Mouzalas, bivši zamenik ministra obrazovanja i dekan Univerziteta u Kapodistriji, Th. Pelegrinis, bivši zamenik ministra zdravstva tokom koalicione vlade ND-PASOK-DIMAR – kojeg je predložio Fotis Kouvelis – M. Skopoulis, bivši član Ekologa – Zelenih, I. Kontoulis i bivši ministar brodarstva P. Kourouplis.

Nominacija D. Ploubidisa, sina istorijskog generalnog sekretara Komunističke partije Grčke, takođe je objavljena, zajedno sa kompozitorom M. Loizosom, novinarom javnog televizijskog servisa K. Arvanitisom, Annom Papadimitriou-Tsatsou, predsednikom Grčke zajednice i bratstva Italije Ol. Nasijem, G. Christakisom u ime pokreta osoba sa invaliditetom, predsednikom Foruma za izbeglice u Grčkoj, G. Muhammadijem i Mustafom Ofukom pripadnikom muslimanske manjine.

Radi se na Konferenciji progresivnih snaga

Takođe, politički sekretarijat SIRIZE odlučio je za sledeće korake za progresivne snage u Grčkoj. Verovatno 27. marta, očekuje se da će se u Atini održati veliki skup, uz učešće grčkog premijera kao i predstavnika pokreta, organizacija i ličnosti koji su se odazvali Triprasovom pozivu da uđu u savez progresivnih snaga.

Prema sadašnjim informacijama, događaj će imati karakteristike konferencije, na kojoj će se ustanoviti zajednička politička platforma i koordinaciono telo. Istovremeno, događaji u različitim gradovima Grčke su se „zgusnuli“, jer inicijativa „Most“ organizuje jedan događaj 21. marta u Solunu.

Zajednička akcija na nivou Evrope je i suština otvorenog pisma progresivnog saveza u Evropskom parlamentu kandidatima evropskih političkih partija za predsednika Evropske komisije, levice, socijalista i Zelenih. S obzirom na evropske izbore, predlaže se program od 10 tačaka, koji promoviše socijalnu pravdu, održivi razvoj, demokratiju, transparentnost i solidarnost. Cilj je da se inicira dijalog koji će dovesti do konkretnih rezultata./ibna