Zašto socijalisti u Albaniji žele da ograniče broj mandata za koje se gradonačelnici mogu kandidovati?

Zašto socijalisti u Albaniji žele da ograniče broj mandata za koje se gradonačelnici mogu kandidovati?

Gradonačelnici koji su služili tri mandata više se ne mogu kandidovati, glasio je zahtev koji je Socijalistička partija uputila Centralnoj izbornoj komisiji Albanije ali je on odbijen. Koji je stvarni povod za ovaj zahtev?

Ne smemo zaboraviti dve najistaknutije ličnosti Socijalističke partije koje su tri mandata služile kao gradonačelnici. To su Kazim Sejdini, gradonačelnik Elbasana i Vangjush Dako, gradonačelnik Drača.

Obojica su izazvali žestoke političke rasprave, koje imaju političku cenu za Socijalističku partiju, zbog optužbi za učešće u trgovini drogom i drugim krivičnim delima. Obojica su takođe optuženi da su sarađivali sa kriminalnim bandama i da su ih koristili za kupovinu glasova. Lider opozicije, Lulzim Baša rekao je pre dva dana da se “očekuje da će se hapšenje Vangjuša Dakoa dogoditi u narednim danima”.

S obzirom na okolnosti, Socijalistička partija želi da ukloni tu figuru sa političke scene kako zbog njega ne bi platila nikakvu političku cenu? Ili se plaši da će ove osobe biti nezavisni kandidati na lokalnim izborima u junu i mogu odlučiti da napuste Socijalističku partiju? Činjenica da su toliko uložili u svoja područja, sigurno će im pomoći da ih osvoje, oduzimajući Socijalističkoj partiji dva ključna područja, Elbasan i Drač. Međutim, postoje i dva gradonačelnika demokrata koji služe u trećem mandatu, odnosno gradonačelnik Vore i gradonačelnik Kamze. Ne dozvoljavajući Fikiri Ismailiju i Dželalu Mziuu da se ponovo kandiduju za gradonačelnika, čini se da Socijalistička partija pokušava oduzeti ove dve važne opštine od Demokratske stranke. Ovaj scenario je dobro osmišljen te utiče i na područja naseljena nacionalnim manjinama. Takav je slučaj sa opštinom Pustec.

Njen gradonačelnik, Edmond Themelko je još jedan gradonačelnik koji se može kandidovati četvrti put. Isto se može reći i za gradonačelnika Poličana, Adriatika Zotkaja. Ovo je još jedan socijalisticki gradonačelnik koji je optužen za “trgovinu osam žena”.

Izgleda da Socijalistička partija, čineći sve da ovi gradonačelnici odu, pokušava da poboljša svoj imidž uoči izbora za lokalne vlasti.