Zamenik premijera: Bugarska mora biti spremna za zlonamerne sajber napade na izborima

Zamenik premijera: Bugarska mora biti spremna za zlonamerne sajber napade na izborima

Piše: Clive Leviev-Sawyer 

Bugarska mora biti spremna za zlonamerne sajber napade, izjavio je 11. februara zamenik premijera Tomislav Dončev, upozorivši da nema izbornog procesa izuzetog od pokušaja da ga takav napad “pogodi”.

Izborni procesi su u Dončevovom portfelju kao zamjenika šefa vlade. Bugarska bi trebalo da dođe na izbore dva puta 2019. godine, na izborima za Evropski parlament u maju i gradonačelničke i opštinske izbore u jesen.

Komentar Dončeva došao je dan nakon što je Cvetan Cvetanov, lider parlamentarne stranke desnog centra premijera, Bojka Borisova, GERB, rekao da je siguran da će Rusija pokušati da se umeša u bugarske izbore ove godine. Dončev je rekao da je 2015. godine – kada je Bugarska održala opštinske izbore u oktobru, zajedno sa nacionalnim referendumom o izbornom zakonu – došlo do “moćnog sajber napada”.

To je bio pokušaj da se zaustavi izborni proces, rekao je on.

“Normalno je ne samo očekivati, već biti spreman za bilo kakve pokušaje da se izborni proces skrene na pogrešan put,“ rekao je on.

U televizijskom intervjuu 10. februara, Cvetanov je kao odgovor na pitanje da li će Rusija pokušati da interveniše na predstojećim izborima u Bugarskoj 2019. godine, rekao: “Siguran sam”.

 

(Slika Dončeva: government.bg)