Zamenik bugarskog ministra vanjskih poslova učestvovao u komemoraciji za predsednika Trajkovskog u Skoplju

Zamenik bugarskog ministra vanjskih poslova učestvovao u komemoraciji za predsednika Trajkovskog u Skoplju

Zamenik bugarskog ministra vanjskih poslova, Georg Georgiev, učestvovao je 26. februara u Skoplju na ceremoniji povodom 15. godišnjice smrti predsednika Borisa Trajkovskog, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji. Georgiev je prisustvovao na poziv premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i Međunarodne fondacije Boris Trajkovski.

Georgiev je 25. februara učestvovao u diskusiji pod nazivom “Liderstvo zasnovano na vrednostima – od principa do realizacije”, koju je u znak sećanja na Trajkovskog organizirao ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Komemoracija 26. februara počela je molitvenim doručkom u znak sećanja na pokojnog predsjednika.

U bugarskoj delegaciji je bio i Simeon Saks-Koburg, koji je bio bugarski premijer u vreme smrti Trajkovskog.

Trajkovski, koji je postao šef države u novembru 1999. godine, preminuo je 26. februara 2004. godine kada se srušio avion koji je putovao na međunarodnu konferenciju u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Pad je pripisan greškama pilota i greškama u sistemu, a loši vremenski uslovi su pogoršali situaciju.

Međunarodna fondacija Boris Trajkovski osnovana je u proljeće 2004. godine, opisujući se kao “posvećena trajnoj pozitivnoj promeni u zemlji, što će zauzvrat stvoriti stabilniju, bezbedniju i prosperitetniju zemlju, regiju i svet” ./ IBNA