Zaev i njegovi albanski koalicioni partneri u potrazi za predsedničkim kandidatom

Zaev i njegovi albanski koalicioni partneri u potrazi za predsedničkim kandidatom

Premijer Severne Makedonije i lider socijaldemokrata Zoran Zaev traga za kandidatom za predstojeće predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji.

Socijaldemokratska unija (SDSM) objavila je da će do 3. marta izabrati svog predsedničkog kandidata. Međutim, za sada se vode razgovori sa albanskim političkim strankama kako bi se osigurala njihova podrška.

“Ovo je prilika i mi se trudimo da je maksimalno iskoristimo,“ rekao je Zaev posle sastanka sa liderom BDI (Demokratska unija za integraciju) Alijem Ahmetijem.

“Mi ćemo razgovarati o ovom pitanju sa strukturama partije i donećemo konačnu odluku. Možda ćemo moći da pronađemo zajedničkog kandidata,“ rekao je Ahmeti.

Stručnjaci za političke odnose očekuju da će izborna kampanja biti teška, ali još nije jasno da li će se albanska opozicija pojaviti sa svojim kandidatima ili će podržati konsenzualnog kandidata koji će imati podršku svih stranaka većine. Analitičari kažu da bi bilo bolje da parlament izabere zajedničkog kandidata za predsednika.

Analitičar Zoran Ivanov kaže da nema potrebe za izbornom kampanjom. Prema njegovim rečima, parlament bi trebao da izabere predsednika sa dve trećine glasova. Prema njegovim riječima, ovo je najbolje, najracionalnije i najefikasnije rješenje.

Najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE imenovala je univerzitetskog profesora Gordanu Siljanovsku za svog kandidata za predsedničke izbore koji će se održati 21. aprila. / ibna /