Zaev i Mickoski su se obavezali na poštene i demokratske izbore

Zaev i Mickoski su se obavezali na poštene i demokratske izbore

Slobodni i pošteni izbori kao i politički dijalog bile su neke od glavnih tema o kojima se juče razgovaralo na sastanku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog.

Lideri dveju stranaka dogovorili su se o osnivanju radnih grupa koje će raditi na prevazilaženju svih razlika koje postoje u vezi sa pitanjem izbora.

Zaev je rekao da predsednički izbori moraju da budu pošteni, demokratski i bolji od onih koji su do sada održani. Prema njegovim rečima, dve strane će stalno komunicirati jedna s drugom.

Sa svoje strane, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da je šef vlade saslušao njihove zahteve za poštene i demokratske predsedničke izbore 21. aprila.

„Za sada, nisam siguran da li je vlada stvorila neophodne uslove za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Nadamo se da će se vlada u narednim danima pozabaviti svim postojećim slabostima”, rekao je Mickoski.

Što se tiče specijalnog tužilaštva, Mickoski i Zaev su se složili da nastave dijalog kako bi se postigao dogovor o zakonu koji bi regulisao ovu funkciju. Lider VMRO-DPMNE je rekao da su Katica Janeva i njen tim u specijalnom tužilaštvu izgubili sav kredibilitet i da nisu pravi ljudi za ovu instituciju. Međutim, premijer Zaev ima sasvim suprotan stav.

“Ja verujem Katici Janevoj, specijalnom tužilaštvu i timu. Ovim novim zakonom podržavamo specijalno tužilaštvo. U principu, pokušaćemo da postignemo konsenzus po ovom pitanju”, rekao je Zaev. / ibna /