Vučić i Putin imaju istu „filozofiju“

Vučić i Putin imaju istu „filozofiju“

Rusija ostaje pouzdan partner Srbije, izjavio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin, uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Predstojeći susret predsednika Srbije i Rusije, treći za samo devet meseci, biće potvrda uzajamnog poverenja i razumevanja, rekao je Čeputin u intervjuu za agenciju Tanjug. Susret 16. januara „će biti i prilika da se ukaže na potrebu dveju zemalja da štite nacionalne interese u skladu sa svojim potrebama, a ne zadovoljavajući interese Zapada“, dodao je on.

Čepurin navodi da će Kosovo biti visoko na agendi razgovora dvojice zvaničnika.

On je rekao da će Rusija “i dalje čvrsto podržavati Beograd u zaštiti nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, čiji je cilj, kako kaže, postizanje političkog rešenja putem pregovora“.

Na pitanje da li misli da je rešenje za kosovski problem na dohvat ruke, kako je nedavno u pismu srpskom I kosovskom predsedniku naveo američki predsednik Donald Tramp, ili je daleko, kako smatra Aleksandar Vučić, Čepurin je odgovorio da je „uveren“ da je rešenje daleko.

Ruski ambasador kaže da je i pred Rusijom i pred Srbijom “grandiozan zadatak ekonomske i socijalne obnove, kao i zadatak definisanja politike efikasne zaštite sopstvenih nacionalnih interesa“.

“Zaštita interesa svojih zemalja, Rusije i Srbije, a ne zadovoljavanje interesa Zapada – to je, u suštini filozofija kako ruskog, tako i srpskog rukovodstva”, naglasio je ruski diplomata.

Ruski predsednik prezire srpskog, tvrdi Jeremić

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić je ocenio da se vlast u Srbiji “potpuno servilno odnosi prema Zapadu” i da je njen odnos prema Rusiji “licemeran i neiskren, uprkos podršci koju Moskva pruža Beogradu”. Vladimir Putin prezire Aleksandra Vučića, tvrdi Jeremić.

“Putin gaji lični prezir prema Vučiću, što je u više navrata pokazao načinom na koji je sa njim pred kamerama razgovarao u Moskvi. Putin u Vučiću s punim pravom vidi sve karakterne osobine (predsednika Crne Gore) Mila Đukanovića i zbog toga mu uopšte ne veruje”, kazao je Jeremić za portal Srbin.info.

Jeremićevu izjavu osudili su brojni srpski zvaničnici. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da narod prezire Jeremića, dok je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović kazala da predsednik NS obmanjuje javnost. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je „teško naći većeg lažova od Jeremića“./IBNA