VMRO-DPMNE poziva institucije na bojkot Zakona o jezicima, SDSM reagovao

VMRO-DPMNE poziva institucije na bojkot Zakona o jezicima, SDSM reagovao

VMRO-DPMNE i tzv. „Koalicija za bolju Makedoniju“ pozvali su institucije centralne i lokalne vlasti da ignorišu i bojkotuju zakon o jezicima. Ova stranka je rekla da će im, ako se te institucije suoče sa pretnjama, VMRO-DPMNE pomoći kroz svoj pravni tim.

“VMRO-DPMNE poziva sve centralne i lokalne vlasti da bojkotuju primenu ovog neustavnog i štetnog zakona. Ako se zvaničnici u tim institucijama suoče sa pretnjama, VMRO-DPMNE i njen pravni sektor spremni su da im pomognu u bilo kom trenutku,“ rekao je Nikola Micevski, koordinator poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

Micevski je rekao da je zakon “o dvojezičnosti” neustavan. Prema njegovim rečima, “ovaj zakon je nezakonito potpisan od strane predsednika parlamenta, Talata Džaferija, i objavljen u Službenom glasniku na štetu Republike Makedonije i na štetu kohezije u društvu”.

U međuvremenu, vladajuća stranka SDSM smatra da Ustavni sud nema razloga da ukine ovaj Zakon.

“Pozivi VMRO-DPMNE na blokadu Zakona o jezicima su destruktivni i imaju štetan uticaj na društvo,“ tvrdi SDSM.

U ovom trenutku, Vlada još nije iznela procenu finansijskih implikacija koje će imati primena Zakona o upotrebi jezika. Ovaj zakon je dva puta usvojen u Parlamentu, 11. januara i 14. marta prošle godine, ali je predsednik zemlje, Đorđe Ivanov, odbio da ga potpiše, navodeći da je to protivzakonito. /IBNA