Vlast ne zna šta će s Kosovom

Vlast ne zna šta će s Kosovom

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da u Srbiji ne postoji demokratski okvir za rešavanje kosovskog pitanja i da aktuelna vlast ne zna kuda vodi državu.

Formulisanje i vođenje politike o Kosovu odvija se van institucija i javnosti, rekao je Janjić na predstavljanju Preglednog izveštaja o monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu rađenog od 24. jula 2017. do 17. januara 2019. godine.

On je upozorio da istorijsko iskustvo uči da “kada nema demokratskog okvira – vladavine prava, funkcionisanja institucija i uticajne javnosti, upravljanje međuetničkim odnosima lako isklizne u domen ideoloških, političkih pa i oružanih sukoba”. Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao inicijator unutrašnjeg dijaloga, i Vlada nisu stvorili uslove za njegovo uspešnije odvijanje, posebno nisu podržali slobodu dijaloga i argumentovano raspravljanje.

Navodeći da je Kosovo očigledno pitanje političkog pozicioniranja, on je ocenio da vlast “ne zna ni kuda ide ni kuda vodi Srbiju”. Prema njegovim rečima, pitanje Kosova, pokazuju analize, izvedeno je iz toga šta je strategija razvoja države i nacije i kako će se ta strategija ostvariti, a onda se Kosovo pojavljuje kao vrlo ozbiljno test pitanje.

On je pozvao Vučića da ispuni svoje obećanje dato kad je inicirao unutrašnji dijalog i da javnosti ponudi političku platformu za celovito rešavanje kosovskog problema. Jedino što je relano moguće, to normalizacija odnosa Beograda i Prištine povezana sa evropskom perspektivnom, ocenio je Janjić.

Pregledni izveštaj o monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu uradio je tim stručnjaka Foruma za etničke odnose u okviru projekta Monitoring i izveštavanje o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, uz podršku Fonacije za otvoreno društvo./IBNA