Vlada u Severnoj Makedoniji kaže da strane investicije dolaze

Vlada u Severnoj Makedoniji kaže da strane investicije dolaze

Vlada u Skoplju tvrdi da strane investicije dolaze dok se zemlja sprema da postane članica NATO-a. Prema rečima premijera Zorana Zaeva, šest kompanija je najavilo dolazak i investicije nakon što je grčki parlament ratifikovao Protokol o pridruživanju NATO-u za Severnu Makedoniju.

„Imaćemo nemačku kompaniju za koju se očekuje da će da investira 120 miliona eura, ali postoje i dve grčke kompanije za koje se očekuje da investiraju u energetski sektor. Ukupan iznos investicija biće 750 miliona evra,“ rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, iznos stranih ulaganja u posljednja tri mjeseca 2018. godine sigurno je najveći od kada je zemlja proglasila nezavisnost.

S druge strane, opoziciona stranka VMRO-DPMNE optužila je sadašnju vladu da će ekonomiju dovesti u stagnaciju. „Zemlja je izgubila mnoga mesta na Forbesovoj rang listi, trenutno se nalazi na 68. mestu. Nije bilo stranih investicija. Ova vlada nema kapaciteta da dovede strane investicije u zemlju ”, smatra VMRO-DPMNE.

Prema podacima Narodne banke, 2018. godine došlo je do povećanja stranih investicija u odnosu na 2017. godinu. U prvoj polovini prošle godine, direktne strane investicije iznosile su 327 miliona eura. / ibna /