Vlada optužena da se poigrava ustavnim poretkom

Vlada optužena da se poigrava ustavnim poretkom

Piše: Zacharias Petrou

Administracija Aleksisa Tsiprasa došla je u utorak pod paljbu kada je glavni opozicioni lider, Kiriacos Mitsotakis, optužio vladu predvođenu Sirizom da se poigrava sa parlamentarnim i ustavnim poretkom zemlje.

Prema lideru Nove demokratije, Alekis Tsipras vodi “manjinsku vladu” koja “iznajmljuje poslanike koji to hoće” kako bi se držala vlasti.

Govoreći članovima stranke u utorak, Mitsotakis je izjavio da je vladajuća SIRIZA zapravo zaključana u logici “političkih transakcija”, koja podriva državne institucije. Lider konzervativaca ponovio je svoj poziv na vanredne izbore, dodajući da će građani poslati poruku vladi kada god da budu održani.

Ranije ove sedmice, šest poslanika koji nisu članovi SIRIZE obavestili su predsednika parlamenta, Nikosa Vutisisa, da će odobriti bilo koji budući zakon koji podnese vladajuća SIRIZA, čime će joj osigurati većinu u parlamentu. Naime, ministrica turizma Elena Kountoura, zamenik ministra poljoprivrede Vassilis Kokkalis, zamenica ministra za zaštitu građana Katerina Papacosta, Thanassis Papachristopoulos, Spiros Danellis i Costas Zouraris izrazili su svoju nameru Voutsisu, čime se Tsiprasova podrška u parlamentu povećala na 151 poslanika – od ranijih 145 – u Domu od 300 članova.

Situacija je, međutim, bez presedana jer su Papachristopoulos i Zouraris trenutno članovi parlamentarne grupe Nezavisna Grčka (ANEL), dok je svih šest poslanika izjavilo da se neće pridružiti parlamentarnoj grupi SIRIZA, uprkos tome što će je podržati. Kako će reagovati vođa ANEL-a, Panos Kammenos, ostaje da se vidi, kažu posmatrači. Da podsetimo, bivši mlađi koalicioni partner je ranije pokušao da blokira usvajanje zakona na nivou parlamentarnih odbora kao upozorenje vladi.

U međuvremenu, opozicione stranke osudile su odluku šest poslanika kao “opasnu alkemiju”. Štaviše, usred rastućeg pritiska opozicije, deo lokalnih medija je u utorak sugerisao da su premijera bliski saradnici savetovali da najkasnije u maju raspiše izbore, kako bi SIRIZA izbegla štetu koja može nastati vladinim oslanjanjem na poslanike koji ne pripadaju SIRIZA i bukom do koje je došlo.

Konačno, vladini izvori ubeđivali su u ponedjeljak da je vladajuća većina u Domu solidna, osporavajući opoziciji da podnese predlog glasanje o poverenju u bilo koje vrijeme kako bi dokazala suprotne tvrdnje ./IBNA