Visoki funkcioner SAD poziva Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Visoki funkcioner SAD poziva Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Zamenik državnog sekretara SAD David Hale boravio je u subotu u Prištini, gde se sastao s političkim liderima Kosova.

Hale je u nedelju boravio u Beogradu te je pozvao Kosovo i Srbiju da okončaju provokacije i nastave razgovore.

Tokom sastanka, visoki funkcioner SAD je rekao da nije na SAD da diktira proces razgovora, kao i da se između dve zemlje može postići mirni i istorijski sporazum.

SAD su u nekoliko navrata naglasile da uzajamno priznavanje dve zemlje mora biti u samoj suštini sporazuma između Kosova i Srbije.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, američki funkcioner je rekao da je ovo pravi trenutak za nastavak dijaloga sa Srbijom kako bi se postigao konačan i sveobuhvatan sporazum kojim bi se rešila sva otvorena pitanja između dve zemlje.

Naglašavajući da se ne slaže sa uslovima koje nameću vlasti u Beogradu, Tači je rekao da je Kosovo spremno za transparentan i sveobuhvatan dijalog.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj je takođe pozvao Srbiju da nastavi razgovore.

“Na sastanku sa američkim funkcionerom, izjavio sam da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom i da doprinese dobrosusedskim odnosima, miru i stabilnosti. Ovakvo jedinstvo je značajnije nego ikada sada kada smo izglasali platformu za dijalog i Zakon o dijalogu“, rekao je Haradinaj.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi dijalog mogao da bude pod znakom pitanja čak i kada bi se ukinule tarife na robu uvezenu iz Srbije.

„Oni prvo moraju da ukinu tarife i onda ćemo videti da li će biti dijaloga ili ne. Ako su ovo uslovi za nastavak dijaloga, onda je bolje da ne gubimo vreme i novac za odlazak u Brisel, jer je dijalog u kome je Srbija obavezna da učestvuje tamo gde treba da prizna nezavisnost Kosova, u kojem će biti uspostavljen tribunal za zatvaranje Srba, gde će Kosovo dobiti ambasade i kulturno nasleđe, je nemoguć. Da li ste racionalni”, obratio se Vučić kosovskom narodu. / ibna /