Turski tok u Bugarskoj privukao interes ruske kompanije

Turski tok u Bugarskoj privukao interes ruske kompanije

Interes za izgradnju kopnenog dela gasovoda Turski tok na teritoriji Bugarske izrazilo je rusko građevinsko preduzeće TMK.

Očekuje se da će gasovod “Turski tok” proći ispod Crnog mora i snabdevati Tursku plinom iz Rusije, a naredni korak je isporuka ruskog gasa Bugarskoj, te zatim i zemljama jugoistočne Evrope.

Navodi se da će prvi deo gasovoda moći da prenosi do 15,75 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, dok će drugi deo imati sličan kapacitet, sa potencijalom da se poveća.

Cilj Sofije je da obezbedi da gasovod pređe preko njene teritorije, tako da može da nastavi put ka Srbiji.

“TMK razmišlja o učešću na tenderu koji će pokrenuti” Bulgartransgaz “za proširenje bugarske gasne mreže’“ rekao je Rojtersu portparol ruske kompanije.

Trenutno, TMK, kako je navedeno, nije razvila nikakvu aktivnost u energetskom sektoru, posebno u gasnoj industriji u Turskoj ili Bugarskoj.

Ističe se da ruski Gazprom nije objavio zvaničnu izjavu u vezi sa konačnim pravcem gasovoda Turski tok, tj. da li će preći preko teritorije Bugarske ili Grčke.

Tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Bugarskoj sledeće nedelje, očekuje se potpisivanje niza bilateralnih sporazuma iz oblasti energetike./IBNA