Turski ministar odbrane pokušava smanjiti napetost s Grčkom

Turski ministar odbrane pokušava smanjiti napetost s Grčkom

Turski ministar odbrane Hulusi Akar poslao tokom svojih poseta raznim lokacijama na kojima se odvijaju vojne vežbe pod nazivom „Plava domovina“ nekoliko poruka. Akar je uputio poruku o saradnji i smanjenju napetosti sa Grčkom i naglasio da Ankara pokušava poboljšati mere za izgradnju poverenja.

“U kontekstu dobrosusedskih odnosa i međunarodnog prava, pokušavamo poboljšati mere izgradnje poverenja i dovesti naše odnose na bolji nivo. Kroz sastanke sa našim kolegama, kao i na sastancima odbora, radimo na unapređenju naših odnosa. Naravno, u Egejskom, Mediteranskom i Crnom moru radimo da bez prestanka i bez ikakvog umanjenja branimo prava i interese naše nacije,“ izjavio je turski ministar odbrane.

Međutim, turski ministar odbrane u svojim izjavama tokom posete turskoj fregati Gediz naglasio je da su Turska i turske oružane snage jesu i da će biti na strani kiparskih Turaka i podsetio da bi oni trebali imati deo kiparskog prirodnog gasa. “Turska Republika Severni Kipar” ima udeo u prirodnim bogatstvima širom ostrva. Dakle, naši sunarodnici koji ne žive u domovini, tj. oni koji žive u TRSK-u, moraju da dobiju nešto od tog bogatstva, jer imaju pravo da dele i imaju prava na ostrvu, i svi moraju to da shvate i da se ponašaju u skladu s tim,“ istakao je on.

Istovremeno je rekao da se zalaže za definisanje nadležnosti pomorskih regiona i naglasio da se mora obaviti sav neophodan posao kako bi se postigla pravična i trajna rešenja.

“Da bismo izbegli tenzije i sukobe, svaki put naglašavamo da svako treba da bude pažljiv i izbegava svaku provokaciju.”

U utorak su pripadnici specijalnih snaga SAT i SAS izvršili vežbu koja je dizajnirana za treniranje sletanja i okupacije ostrva. Vežba se odvijala na ostrvu blizu Fokee i završena je sletanjem oklopnih vozila turskih oružanih snaga.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan u nedavnom govoru izrazio je nadu da će se uspesi povećati i da će izvršioci biti odlučni da nastave napore za suverenitet na moru od vremena Barbarosse do danas. Iznad svega, sa onim što smo uradili sa Burgazadom Corvette i sa našim fregatama izgrađenim u našim brodogradilištima, verujem da ćemo imati veće prisustvo u morima i da ćemo biti bezbedniji,“ naglasio je./IBNA