Tsipras: Samit EU-LAZ je prvi pozitivan korak koji treba biti nastavljen

Tsipras: Samit EU-LAZ je prvi pozitivan korak koji treba biti nastavljen

Grčki premijer boravio je u Šarm el Šeiku od subote uveče gde učestvuje na prvom Samitu Evropska unija – Liga arapskih zemalja, koji je počeo sa radom u nedelju, 24. februara, a završava se u ponedeljak, 25. februara.

Grčki premijer je u svojom izlaganju tokom prvog dana rada na samitu navodno primetio da “samit dolazi u vrlo kritično vreme za budućnost Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka”. Ali, on je izrazio i svoju zabrinutost zbog činjenice da je ovo prvi put da se takav događaj odvija.

Prema istim informacijama, Alekis Tsipras je naglasio potrebu da se proširi dijalog između Evrope i arapskog sveta kako bi se rešili regionalni izazovi (sukobi, itd.) i njihove tragične humanitarne posledice (izbegličko-migrantske) i kako bi se stvorio pozitivan program saradnje na više nivoa (ekonomija, energija, kultura, itd.).

U nastavku, grčki premijer se osvrnuo na ulogu Grčke i Kipra kao mosta i katalizatora za evro-arapski dijalog, kroz dugoročne odnose i inicijative koje su razvili u arapskom svetu.

“Naš odgovor bi trebao biti usmeren na rešavanje uzroka migracije, kao što su sukobi i siromaštvo. U isto vreme, mora postojati pravedna podela tereta, jasne odluke u dijalogu i saradnja između nas,“ rekao je Alekis Tsipras.

Konačno, grčki premijer je napomenuo da “današnji samit treba označiti novu eru u našim odnosima kao i novu strategiju za stabilnost, bezbednost, razvoj i saradnju na Mediteranu, koji nas ujedinjuje već milenijumima. Ne samo za evropsku i regionalnu, već i za globalnu bezbednost, samit Arapske lige EU je prvi pozitivan prvi korak i mora biti nastavljen“./IBNA