Tsipras odbacuje pomak SIRIZE na lijevi centar

Tsipras odbacuje pomak SIRIZE na lijevi centar

Grčki premijer Aleksis Tsipras pojasnio je u govoru u Atini u ponedjeljak da ne namjerava da svoju vladajuću levičarsku SIRIZA partiju prebaci u desno središte političkog spektra. Međutim, on je priznao potrebu za formiranjem saveza u budućnosti, dodajući da ovirazgovori moraju početi odmah.

Obraćajući se učesnicima na događaju na kojem se govorilo o prosperitetu za sve u održivoj Evropi, Alekis Tsipras je demantovao tvrdnje da je njegova strategija da razdvoji Pokret za promjene (KINAL) levog centra, na čelu s Fofi Gennimatom. Međutim, grčki premijer je kritikovao KINAL-ovu strategiju, koja je, čini se, usredotočena na strateški udarac SIRIZI na sledećim opštim izborima.

Tsipras je pozvao Gennimatu da ne deluje kao “pomoćnik” desničarskoj partiji Nova demokratija. Analitičari ističu da je Tsipras otvoreno kritikovan od strane levičarske frakcije SIRIZE “Grupe 53”, zbog toga što je bivše ministre i funkcionere prethodnih administracija PASOK-a doveo u partiju i vladu.

Thanos Moraitis je u nedavnom preustroju kabineta preuzeo mesto zamenika ministra u Ministarstvu transporta i infrastrukture. Angelos Tolkas je takođe imenovan za zamenika ministra za imigracionu politiku. Oba, Tolkas i Moraitis su bivši članovi KINAL-a i služili su u prethodnim vladama PASOK-a. Ovo se vidi kao pokušaj premijera da zauzme politički levi centar.

U međuvremenu, Tsipras se dotaknuo još jedne popularne teme uoči ovogodišnjih trostrukih izbornih bitaka, jer dolaze lokalni, evropski i opšti izbori. On je rekao da je njegova vlada predsedavala tokom ekonomskog oporavka, uklanjajući tragične rezultate prethodnih neoliberalnih politika koje su dovele Grčku do ekonomskog uništenja.

U ponedeljak je takođe otkriveno da vlada planira izdati desetogodišnje obveznice, prvi takav uzlet za deset godina. U regulatornom podnesku, Grčka je saopštila da je ovlastila šest međunarodnih banaka kao zajedničkog glavnog menadžera za temu “bliske budućnosti”, u zavisnosti od tržišnih uslova./IBNA