Trzavice u Vladi Srbije zbog Kosova

Trzavice u Vladi Srbije zbog Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da “ne pamti” da je “neko toliko napao predsednika Aleksandra Vučića, kao što je to učinio ministar za tehonološke inovacije Nenad Popović kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo”. “Tu je situacija jasna, Popović ne podržava ono što je izneo predsednik Vučić. Ako neko misli da je Popović napao mene, taj nema pojma o politici”, rekao je Dačić.

On je za TV Pink naveo i da je za njega neshvatljivo “busanje u grudi Popovića”, koje je i za Srbiju “veoma štetno”, jer navodno vodi ka nejedinstvu. Dačić je kazao da je Popović verovatno “pogrešno informisan” da je ruski predsednik Vladimir Putin protiv ideje razgraničenja i da zbog toga iznosi takve stavove.

“Pre pet godina Putin se saglasio sa ovim predlogom. Lično sam razgovarao sa Putinom i ja i Vučić nebrojeno puta”, rekao je Dačić.

Do sukoba dva ministra došlo je nakon što je Popović kritikovao Dačića zbog izjave da je razgraničenje državna politika po pitanju Kosova, posle čega je Dačić postavio pitanje učešća Popovića u Vladi.

Popović je juče izjavio je da će o svom radu u Vladi razgovarati isključivo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se i dogovarao o ulasku.

“Dačić se o tome ništa ne pita, on se sa mnom nije dogovarao kada sam ušao u Vladu i ja ću o tome razgovarati sa predsednikom koji jedini ima pravo da odlučuje o tome”, kazao je Popović za Radio televiziju Srbije.

On je ponovio da je dobro što je Dačić navodno korigovao svoju izjavu da je razgraničenje državna politika po pitanju Kosova.

“To nije utvrdio nijedan državni organ”, rekao je Popović i dodao da se on zalaže isključivo za poštovanje Ustava i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija.

Popović je kazao i da rešenje za Kosovo treba da bude kompromisno, odnosno da Kosovu treba dati “najveću autonomiju koja trenutno postoji u svetu”.