TRB izvozi u Saudijsku Arabiju

TRB izvozi u Saudijsku Arabiju

Dobre vijesti za BiH došle su iz Abu Dhabija, gdje se na najvećem sajmu vojne opreme predstavila kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB).

Na svojoj drugoj prezentaciji na ovom sajmu, menadžment TRB-a potpisao je Memorandum o razumijevanju sa kompanijom Science Technology iz Saudijske Arabije. Menadžment TRB-a je rekao da je ova kompanija veoma značajan budući partner.

Kako su izvijestili mediji u BiH, kompanija iz Saudijske Arabije prihvatila je prvu poslovnu ponudu TRB-a. Kompanija iz BiH će, prema medijima, izvoziti oružje direktno na tržište Saudijske Arabije.

“Ulazimo na tržište Saudijske Arabije na vrlo kvalitetan način, jer je to državna kompanija. U narednom periodu postavićemo naše proizvode, tehnologiju i know-how na teritoriji Saudijske Arabije. TRB je predstavio mašine za humanitarno razminiranje, “Despot” oklopno vozilo i druge proizvode,” izjavio je Ljubomir Borovčanin, zamjenik generalnog direktora Tehničkog remonta Bratunac.

Ahmed Al Kusayer, potpredsjednik za razvoj poslovanja u saudijskoj kompaniji, izjavio je da je potpisivanje memoranduma sa kompanijom iz Bratunca veoma važno i za Saudijsku Arabiju.

„Smatramo da postoji mnogo dobrih proizvoda i visoke tehnologije koje možemo ponuditi investicionoj grupi koja predstavlja Saudijsku Arabiju, i veoma nam je drago da ovaj sporazum možemo da dovedemo na viši nivo. Jedan od njih je ugovor o zastupanju koji kaže da odmah moramo početi da nudimo proizvode naše partnerske kompanije mnogim kompanijama sa kojima sarađujemo. Imamo dugu tradiciju i mnogo kompanija sa kojima sarađujemo. Takođe smo potpisali još jedan važan dokument koji nam obezbjeđuje zajedničku kompaniju u Saudijskoj Arabiji, nakon čega ćemo zajedno moći da ponudimo usluge naše partnerske kompanije na ovom tržištu,” rekao je Al Kusayer.

Međunarodni sajam odbrane okupio je hiljade učesnika koji su izložili veliki broj opreme i oružja. BiH je bila zastupljena sa nekoliko kompanija, a TRB je jedna od njih. Ova kompanija je iskoristila priliku da pokaže nekoliko proizvoda kao što je, na primjer, pištolj “Vampir” .

„Iz proizvodne linije smo odlučili da predstavimo neke proizvode na koje smo posebno ponosni. Predstavili smo naš pištolj RS9 Vampire (9mm), novu humanitarnu mašinu za razminiranje MH-17, koja je napravila veliki proboj, kako po efikasnosti tako i po dizajnu. Posjetioci će takođe vidjeti liniju za proizvodnju municije, mobilne bezbjednosne sisteme, mobilne sisteme za proizvodnju električne energije i vode, radarske sisteme, sisteme kontrole pristupa koji su u duhu moderne tehnologije i novih saznanja iz tog područja,” kaže TRB u zvaničnom saopštenju.

 

Mladen Dragojlović