TPIC će obaviti 130 istražnih bušenja u 2019. godini

TPIC će obaviti 130 istražnih bušenja u 2019. godini

Piše: Nefeli Tzanetakou 

Očekuje se da će Ankara 20. februara dobiti svoju drugu bušotinu, čija je destinacija u istočnom Mediteranu.

Ova bušotina, za koju se očekuje da će vršiti eksperimentalno bušenje na velikim dubinama, pomoći će bušačkoj platformi Fatih. Govoreći o televizijskoj mreži TRT Haber, Fatih Donmez, državni ministar energetike i prirodnih resursa, objavio je da će turska kompanija u državnom vlasništvu TRAO nastaviti, u skladu sa početnim planiranjem, istraživanja na identifikaciji potencijalno važnih naftnih i gasnih polja u Istočnom Mediteranu.

“Kao što znate, počeli smo da bušimo u velikim dugovima u oktobru 2018. godine. Prve rezultate očekujemo krajem ovog ili početkom narednog meseca. Naravno, još je prerano govoriti bilo šta,“ istakao je turski zvaničnik, dodajući da plan turske vlade predviđa sprovođenje četiri kruga istraživačkog bušenja ove godine, dva sa brodom za bušenje „Fatih“ i dva na novim bušotinama, koja će uskoro početi sa radom.

Prema rečima turskog ministra za energetiku i prirodne resurse, TPIC je tokom 2018. godine izvršio ukupno 70 bušenja, a očekuje se da će se ta cifra povećati 2019. godine na 130 bušotina.

Crnomorsko i mediteransko seizmičko istraživanje koje je sproveo Barbaros Hairettin Pasa pokazalo je pozitivne rezultate, posebno u primorskom regionu Istočne Trakije, dok je istodobno istražno bušenje u velikim dubinama nastavljeno dalje od obale Antalije i Mersina u istočnom Mediteranu. IBNA