Total, Edison, ΕΛΠΕ ξεκινούν έρευνες στο Ιόνιο – Σήμερα «κλειδώνει» και η Κρήτη

Total, Edison, ΕΛΠΕ ξεκινούν έρευνες στο Ιόνιο – Σήμερα «κλειδώνει» και η Κρήτη

Κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στην θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

«Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison.

Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για την θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ.

Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό  περιοχών προκειμένου να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.

Παράλληλα, σήμερα, 5 Μαρτίου, ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total και την αμερικανική ExxonMobil για τις δύο θαλάσσιες περιοχές, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – CEO ΕΛΠΕ:

«Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Παγκοσμιοποίησης είναι η έντονη αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών και στην Ενέργεια»

«Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί στρατηγικός κόμβος – ενεργειακός, διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός – στη ΝΑ Ευρώπη, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, αλλά και των σημαντικών υποδομών που έχει αναπτύξει», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Υπάρχει, όπως σημείωσε,  μεγάλο ενδιαφέρον σε έργα που είναι υπό κατασκευή ή υπό εξέταση, όπως:

– Οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, ΙGI-Poseidon, EastMed, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καθώς και η δημιουργία του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, γνωστού ως FSRU.

– Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας και EuroAsia interconnector, έργο που θα καλύψει τρεις χώρες – Ισραήλ, Κύπρο & Ελλάδα.

– Η περαιτέρω ανάπτυξη 1200-1600 MW σε Φωτοβολταϊκά και Αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη 3ετία.

Τα ΕΛΠΕ έχουν αποκτήσει – μέσω διεθνών διαγωνισμών – τα δικαιώματα έρευνας στις περιοχές, του Πατραϊκού κόλπου ως διαχειριστής κοινοπραξίας με την Edison, της Δ. Κέρκυρας σε κοινοπραξία με την Total & την Edison, καθώς και στις χερσαίες περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Παγκοσμιοποίησης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, είναι η έντονη αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών, λόγω της άρσης των περιορισμών στην διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, κεφαλαίου και πληροφορίας, μια εξέλιξη που έχει επηρεάσει καταλυτικά και την αγορά Ενέργειας, επιτρέποντας πλέον την μεταφορά και κατανάλωση της μακριά από τον τόπο παραγωγής της.

Το 2017, η συνολική προμήθεια 4.7 bcm φυσικού αερίου για την Ελλάδα καλύφθηκε κατά 57% από την Ρωσία, κατά 20% από την Αλγερία και κατά 13% από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σημαντικές ήταν οι διασυνοριακές συναλλαγές Ηλεκτρικής Ενέργειας με Ιταλία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, με καθαρές συνολικές εισαγωγές 6229 GWh, που αντιστοιχούν στο 12% της ετήσιας ζήτησης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα./IBNA