Teritorijalne zamene mogu ponovo probuditi stare demone na Balkanu

Teritorijalne zamene mogu ponovo probuditi stare demone na Balkanu

Početak razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije očekuje se ove nedelje.

Pitanje korekcije granice, o kojem se razgovaralo između kosovskog predsjednika Hašima Tačija i njegovog srbijanskog kolege Aleksandra Vučića, i dalje je na stolu, međutim, ovu ideju snažno odbacuju kosovski premijer, Ramush Haradinaj i opozicione stranke u Prištini.

Haradinaj je izjavio da zamene teritorija mogu ponovo probuditi stare demone na Balkanu.

“Promene na granici mogle bi da budu opasne”, rekao je Hardinaj.

Lider Partije za samoopredjeljenje, Albin Kurti, izjavio je da predsjednik Hashim Thaci i njegova istomišljenici insistiraju na teritorijalnim razmenama sa Srbijom.

“Ako nas stave pred svršeni čin potpisivanjem sporazuma koji utiče na granice Kosova, to će biti praćeno masovnim protestima,“ rekao je Kurti.

Analitičari u Prištini smatraju da bi promene granica između Kosova i Srbije mogle imati ozbiljne posledice za region.

Profesor i analitičar Gjon Culaj kaže da bi teritorijalne zamjene mogle ponovo izazvati nove sukobe u regionu.

“Ovo će takođe biti praćeno zahtevima Albanaca iz Makedonije koji će tražiti odvajanje. Isti scenario bi se mogao videti i u Sandžaku i Vojvodini,“ kaže Culaj.

Culaj je rekao da je kosovski parlament odobrio rezoluciju o razgovorima sa Srbijom. Prema ovoj rezoluciji, Kosovo mora braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Rezolucija takođe navodi da bi sporazum trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja i pristupanja Kosova u UN.

Podsećamo da su razgovori između Kosova i Srbije obustavljeni nakon odluke vlade da uvede nove tarife za robu koja dolazi iz Srbije.

Prošle nedelje stigle su snažne reakcije SAD i EU, koji su izjavili da će, ako Kosovo ne ukine ove tarife, doći do ozbiljnih posledica.

Neki lideri u Prištini spremni su da ukinu porez, ali je premijer Haradinaj protiv toga. Prema njegovim rečima, tarife će biti ukinute tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. / ibna /