SYRIZA obezbedila većinu od 151 poslanika u grčkom parlamentu

SYRIZA obezbedila većinu od 151 poslanika u grčkom parlamentu

Šest nezavisnih poslanika dalo je podršku Vladi kako su i potvrdili u pismima predsedniku Doma, sa ciljem da se osigura vladina parlamentarna većina.

Nakon ovakvog razvoja događaja, vlada je osigurala većinu od 151 poslanika, koja je bila dovedena u pitanje nakon što je Panos Kammenos napustio vladinu koaliciju. Poslanici su ministar turizma Elena Kountoura, ministar ruralnog razvoja Vassilis Kokkalis, Thanasis Papachristopoulos i Kostas Zouraris, koji su izabrani sa ANEL-om, Spiros Danellis, koji je otišao iz To Potami i zamenik ministra za zaštitu građana, Katerina Papakosta, koja je postala nezavisna od ND.

Ovakav razvoj događaja usledio je nakon što je Aleksis Tsipras predložio predsedniku Doma da ne menja propis o obnavljanju privilegija stranačkih lidera koji su izgubili parlamentarnu zastupljenost zbog toga što su poslanici iz njihove parlamentarne grupe postali nezavisni.

Tako, vlada Aleksisa Tsiprasa može da planira naredne zakonodavne korake bez rizika od nestabilnosti i političkog rizika da traži većinu za svako glasanje. Prva stanica za novu većinu je ratifikacija pristupnog protokola Severne Makedonije NATO-u idućeg četvrtka./IBNA