Švajcarska Vlada podržava Centralnu banku BiH

Švajcarska Vlada podržava Centralnu banku BiH

Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Andrea Rauber Saxer i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH), Senad Softić, potpisali su Sporazum o nastavku bilateralne pomoći i razvoja kapaciteta centralnih banaka (BCC). Sporazum je potpisan u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i realizovaće se uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) švajcarske vlade.

„Švajcarska se zalaže za podršku ekonomskom razvoju BiH. Uz finansijsku globalizaciju i njen snažan uticaj na ekonomiju BiH, važno je da Centralna banka BiH ima kapacitete za adekvatno rješavanje tih izazova i da ima optimizovano upravljanje deviznim rezervama, dobrim makroekonomskim računovodstvom te statistikom za postizanje ciljeva monetarne politike i zadržala stabilnosti valute.  Vjerujemo da će se u idućim godinama kompetencije službenika CBBiH dodatno unaprijediti. Pored toga, ovaj projekt će im i dalje pružati mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program kao i sa švajcarskim kolegama, uključujući i one iz Švajcarske narodne banke,” rekla je tom prilikom ambasador Rauber Saxer.

Guverner CBBiH Senad Softić naglasio je da je savjetodavna, stručna i financijska pomoć Švajcarske izuzetno vrijedna za CBBiH.

“SECO Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta je u potpunosti opravdao očekivanja, te se nadamo da će i nastavak biti isto tako uspješan i kvalitetan,” istakao je Softić.

Nakon uspješno okončane prve faze Programa u periodu od 2014. do 2017. godine, potpisivanje Sporazuma označilo je početak druge faze, što znači nastavak Programa do 2022. godine.

Analiza potreba CBBiH sprovedena je u pripremnom dijelu druge faze, tokom 2018. godine, a kao prioritetne oblasti identifikovane su analiza i implementacija monetarne politike (upravljanje deviznim rezervama i istraživački kapacitet), makroekonomsko računovodstvo i statistika (skladište podataka) i metodologije vremenskih serija), upravljanje ljudskim resursima i poboljšanje planova kontinuiteta poslovanja, posebno u pogledu IT sistema. Kroz jačanje i prilagođavanje ovih područja, CBBiH će se približiti međunarodnim i EU standardima.

Program će implementirati Institut za međunarodne studije – GIIS, Ženeva.