State Department kaže da nekažnjivanje u Albaniji i dalje predstavlja problem

State Department kaže da nekažnjivanje u Albaniji i dalje predstavlja problem

U godišnjem izveštaju o ljudskim pravima, američki Stejt department kritikovao je Albaniju zbog toga što nije uspela da reši pitanje nekažnjavanja. „Nekažnjivost je i dalje problem. Tužbe, a posebno osuda, funkcionera koji su počinili prekršaj, bilo je sporadično i nedosledno. Funkcioneri, političari, sudije i osobe sa snažnim poslovnim interesima često su mogle izbeći krivično gonjenje. Kao odgovor na to, vlasti su preduzele međunarodni nadzor nad sudijama i tužiocima i otpustile značajan broj funkcionera zbog neobjašnjenog bogaćenja ili veza sa organizovanim kriminalom“, navodi se u izveštaju.

Prema američkom državnom ministarstvu, korupcija je i dalje ostala ozbiljan problem u državnoj upravi.

U izvještaju se također navodi da su “nezavisni mediji bili aktivni i izražavali širok spektar gledišta, iako je bilo pikušaja da se izvrši direktan i indirektan politički i ekonomski pritisak na medije, uključujući i pretnje i nasilje nad novinarima koji su pokušali istražiti kriminal i korupciju. Poslovni ljudi su slobodno koristili medije da bi stekli naklonost i promovisali svoje interese sa političkim strankama. Većina vlasnika privatnih televizijskih stanica koristila je sadržaj svojih emisija kako bi uticali na vladine akcije prema njihovim drugim preduzećima”.

S druge strane, “politički pritisak, korupcija i nedostatak finansiranja ograničavali su nezavisne štampane medije, a novinarska autocenzura postala je praksa. Ekonomska nesigurnost zbog nedostatka izvršnih ugovora o radu smanjila je nezavisnost novinara i doprinela pristrasnosti u izveštavanju. Savez albanskih novinara nastavio je da izveštava o značajnim kašnjenjima u isplatama plata novinarima u većini medija, u nekim slučajevima do 10 meseci. Finansijski problemi su naveli neke novinare da se više oslanjaju na spoljne izvore prihoda, što dovodi njihov integritet u pitanje“.

Internet mediji i nevladine organizacije takođe se pominju u izveštaju američkog Stejt departmenta.

“Nevladine organizacije su tvrdile da je profesionalna etika nizak prioritet za neke od, kako se procenjuje, 700 informativnih portala u zemlji, što je izazvalo zabrinutost zbog širenja lažnih vesti koje su imale koristi od specifičnih finansijskih ili političkih interesa. Dramatični rast u online medijima pružio je raznovrsne stavove“, kaže se u izvještaju američkog State Departmenta. / ibna /