Srpska avijacija “najmodernija u regionu”

Srpska avijacija “najmodernija u regionu”

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija može da se pohvali činjenicom da ima 14 aviona “mig 29”, te da će za svoje potrebe i za region imati “apsolutno najmoderniju flotu lovaca”. “Sada imamo dovoljan broj aviona i pilota”, istakao je Vulin za TV Pink, pošto je Srbija juče zvanično postala vlasnik četiri nova beloruska aviona “mig 29”.

Vulin je naveo da je u Srbiji 2012. godine bilo dana bez ijednog ispravnog aviona. “Nijedan jedini koji je mogao da zaštiti naše nebo. Od tada do danas, možemo da se pohvalimo da imamo 14 migova. Kada se proces remonta i migova završi, Srbija će imati 14 aviona lovaca na nivou četiri plus”, naglasio je Vulin.

On je rekao da su “migovi” kruna realizacije sporazuma o vojnotehničkoj saradnji sa Belorusijom, koja će biti nastavljena, te napomenuo da je ove godine Srbija domaćin velike vežbe “Slovensko bratstvo”, koju čine ruska, beloruska i srpska vojska.

“Ima i drugih zemalja koje bi volele da dobiju četiri miga. Priznaćete, mi smo daleko od Belorusije i postavlja se pitanje kako se naši interesi povezuju i gde smo se to našli”, naveo je Vulin.

Ministar je tvrdio da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko “veoma poštuje predsednika” Srbije Aleksandra Vučića, “kao čoveka koji vodi hrabru i nezavisnu politiku, a takvih predsednika nema mnogo”. Prema njegovim rečima, mnogi svetski zvaničnici “okreću glavu prema nekom političkom centru i čekaju da vide šta će im tamo reći, ali Srbija ima svoju politiku, govori ono što je u njenom interesu i što je u interesu međunarodnog prava”.