Srbija se intenzivno naoružava

Srbija se intenzivno naoružava

Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava jer mora da bude spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije, ali i Srbe bez obzira gde žive, izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je to rekao tokom prikaza naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Vulin je naglasio da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora da bude spremna za svaku nevolju i da bude sama u stanju da ostvari svaku funkciju i da ima svaku sposobnost koju imaju, kaže, daleko veće i bogatije vosjke. ”Pošto nismo članica NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov”, rekao je Vulin.

On je u Vojnotehničkom institutu prisustvovao prikazu naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja, prenosi Radio-televizija Srbije. Prikazu je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović.

Od naoružanja koje je uvedeno u upotrebu predstavljena su borbena vozila i sistemi “Oganj”, “Miloš”, raketa “Frenki”, artiljerijski sistem “Nora”, vozilo “Bovkiv”, tenk “Lazar”. Predstavljen je i program naoružanja “1500 plus”, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica “UPARS”, razni tipovi radarskih stanica, kompleti zaštitne balističke opreme T18. Prikazani su i uređaji za ometanje eksplozivnih naprava, kao i razne vrste terenskih vozila./IBNA