Srbija bi mogla da dostigne standarde EU „za 185 godina“, kaže bivši ministar

Srbija bi mogla da dostigne standarde EU „za 185 godina“, kaže bivši ministar

Sa sadašnjim nivoom ekonomskih reformi, Srbiji će trebati 185 godina da dostigne standarde 15 zemalja koje su bile početne članice sadašnje Evropske unije, izjavio je bivši ministar ekonomije Dušan Vujović.

Vujović je bio član vlade koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić od 2014. do 2018. godine, kada je podneo ostavku zbog kako je rekao “ličnih razloga”.

U uvodniku za nedeljnik NIN, Vujović je izjavio da se zemlja suočava sa nedostatkom “pune reforme institucija” kao i “adekvatne ekonomske politike”. U takvim okolnostima, mogućnosti za ekonomski rast Srbije će ostati ograničene.

Prema rečima bivšeg ministra, “svi ekonomski i politički subjekti” se slažu da je zemlji potreban brži rast; međutim, oni su podeljeni kada je u pitanju način na koji bi se taj cilj trebao postići, objasnio je Vujović.

“Ako BDP nastavi da raste sa istom stopom kao u proteklih 10 godina, od početka globalne krize, trebalo bi nam 185 godina da dostignemo stvarnu kupovnu moć 15 starih članica EU”, naglasio je Vujović.

Institucionalne slabosti, kako je elaborirao, prisutne su ne samo u finansijskom sektoru, već i u domenu vladavine prava, “zbog nedovoljnog nivoa nezavisnosti pravosuđa” te “netransparentnosti i korupcije” u sistemu upravljanja u Vladi i javnom sektoru. / IBNA