Sporazum o romingu između Albanije i Kosova stupa na snagu u maju

Sporazum o romingu između Albanije i Kosova stupa na snagu u maju

Izgleda da se Albanija i Kosovo pripremaju za potpisivanje još jednog sporazuma. Ovaj put se radi o ukidanju rominga, a očekuje se da će stupiti na snagu u maju. To je najavio koordinator obe vlade, Fatmir Limaj.

„Kosovo je spremno da sprovede sporazum o ukidanju rominga i mislim da će vlasti u Tirani uskoro takođe doneti ovu odluku. Uveren sam da će obe zemlje imati koristi od sporazuma već u maju,“ izjavio je on.

Limaj je takođe rekao da se, nakon što ovaj sporazum stupi na snagu, očekuje se da zemlje razmotre i pitanje priznavanja vozačkih dozvola u obe zemlje.

Što se tiče slobodnog kretanja ljudi, visoki kosovski funkcioner kaže da su dve zemlje podeljene oko toga, jer moraju da ispune zahteve EU.

Podsetimo se da je Evropska unija zahtevala od svih zemalja Zapadnog Balkana da ukinu roming tarife kako bi olakšale komunikaciju između građana ovih zemalja.

Ova mera će svakako dati prednost građanima sa Kosova koji odlaze u Albaniju da provedu praznike, ali i mnogim albanskim preduzetnicima koji putuju na Kosovo iz poslovnih razloga. “Od 80 sporazuma koje su dve zemlje potpisale, dio njih još nije implementiran. Sada nadgledamo ove sporazume da bismo videli zašto još nisu sprovedeni,“ rekao je Limaj. Prema Limaju, sve što su dve vlade odlučile na dosadašnim zajedničkim sastancima moguće je provesti. “Postignuti su mnogi sporazumi, ali zbog birokratskih prepreka i nemara, nije uvek bilo moguće realizovati ove sporazume,“ dodao je on.

Čini se da je Kosovo samo prvi korak, jer se očekuje da će za dve godine Albanija ukinuti sve roming troškove sa drugim zemljama zapadnog Balkana. Ovaj projekat je pokrenuo Savet za regionalnu saradnju. Projekat će početi u ljeto ove godine i završiće se 2021. godine.