Spor Polakis-Stournaras podiže političku temperaturu u Atini

Spor Polakis-Stournaras podiže političku temperaturu u Atini

“Vrući incident” dogodio se u Atini između vlade i guvernera Banke Grčke, nakon što je u listu “Proto Thema”, koji odražava stavove Nove demokratije, objavljen članak prema kojem je ministar zdravlja, Pavlos Polakis, dobio potrošački kredit od 100 000 evra, u vreme kada nijedan građanin nije mogao dobiti bankovni kredit ove veličine.

Prema saopštenju Banke, kredit ministru je odobren po svim pravilima i uslovima, a naglašeno je da je od 2018. godine do danas Banka odobrila odgovarajuće kredite jednom broju fizičkih lica. Takođe je primećeno da su slični krediti odobravani od strane drugih sistemskih banaka osobama iz politike.

Intenzivna reakcija izazvana je činjenicom da je Banka Grčke brzo krenula kako bi istražila ovaj konkretni slučaj, nešto što se nije dogodilo za “sumnjive” zajmove drugim političkim ličnostima i opozicionim strankama, kako su ministar i članovi SIRIZE primetili. Zapravo, Centralna banka je nakon revizije utvrdila da su sve formalne procedure poštivane od strane Attica banke.

Telefonski razgovor Polakisa i Stournarasa stvar pravosuđa

Međutim, jučerašnji telefonski poziv ministra zdravstva guverneru Banke Grčke, Giannisu Stournarasu, „potpalio“ je političku scenu. U razgovoru koji je juče „iscurio“ novinarima – a koji je potvrđen sa obe strane, i za koji Stournarasovi saradnici tvrde da je objavljen samo delimično – P. Polakis pita guvernera Centralne banke, nakon revizije svog zajma, da nastavi sa odgovarajućim potezima za kredite ND-a i PASOK-a, M. Spirakisa i I. Georgiadesa, te novine “Proto Thema”.

Stournaras u izjavi primećuje da je snimanje preduzeto bez njegovog pristanka, čime su prekršene relevantne odredbe Krivičnog zakonika, te poziva nadležne pravosudne organe da po intervenišu po službenoj dužnosti, optužujući ministra za snimanje razgovora. Čak je zamolio premijera i vladu da sačuvaju nezavisnost Banke Grčke.

Stournaras oštro protiv vlade

Komentarišući to pitanje, Maksimos Mansion je naglasio da vlada u potpunosti poštuje nezavisnost Banke Grčke, “čak i kada se njen guverner ne slaže u ključnim pitanjima ekonomske politike”. U stvari, izjava pokazuje oštrinu za ulogu i postupke G. Stournarasa, naglašavajući da sve strane “moraju u praksi pokazati isto poštovanje za nezavisnost i princip političke neutralnosti”.

Nova demokratija optužuje Polakisa za iznudu prema Centralnom bankaru i institucionalnu diverziju, dok KINAL govori o “regimentizmu” i “situacijama tipa Maduro”.

Portparol Komisije Dimitris Šinias pozvao je na puno poštovanje nezavisnosti svih centralnih banaka evrozone i guvernera centralnih banaka u njihovim dužnostima.

Međutim, nije prvi put da je Stournaras na meti ministra zdravlja, jer je to bio slučaj i sa istragom zdravstvenog skandala Centra za prevenciju bolesti, koji je istraživao i umešanost jednog od njegovih rođaka, te slučaj Novartis, gde je bilo uključeno ime sadašnjeg guvernera BoG-a ./IBNA