Španija podržava dijalog Beograda i Prištine

Španija podržava dijalog Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel izjavio je u Beogradu da se njegova zemlja protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Borel je to izjavio na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksаndаrom Vučićem koji se zahvalio na “pricipijelnom stavu o nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije”, prenela je Beta.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, on je šefu špаnske diplomаtije rekаo dа se Srbijа ponаšа odgovorno, jer je ispunilа sve svoje obаveze iz Briselskog sporаzumа i u isto vreme rаzumno i uzdržаno, jer nije recipročnim merаmа odgovorilа nа tаkse koje je Prištinа uvelа nа robu iz centrаlne Srbije.

Ministar spoljnih poslova Španije rekao je da slučajevi Kosova i Katalonije nisu za poređenje jer dve situacije nemaju veze jedna s drugom.

“Takva poređenja padaju na gluve uši. Ona nemaju težinu iako se sviđaju zagovornicima nezavisnosti Katalonije”, rekao je Borel u odgovoru na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić je dodao da su predstavnici katalonskih separatista otvorili svoju kancelariju u Zagrebu, ali da u Beogradu i Srbiji “nemaju šta da traže”. Borel je rekao da je pozvao Daćića da Srbija otvori počasni ili generalni konzulat u Barseloni. “Dobro je imati institucije koje pomažu bilateralnim odnosima”, rekao je Borel.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom za spoljne poslove Španije o razvoju bilateralne saradnje i intenziviranju ekonomskih odnosa dve zemlje. Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri kao i da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje i stvaranje uslova za veću trgovinsku razmenu i nova ulaganja u Srbiji.

Premijerka Brnabić je ocenila da će uvođenje direktnih avio linija iz Beograda za Madrid i Barselonu biti dobar podsticaj za brži razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

 

Fotografija: Aleksandar Vučić i Žozep Borel (Tanjug)