Skoplje: SDSM je protiv prevremenih izbora, reagovao Mickoski

Skoplje: SDSM je protiv prevremenih izbora, reagovao Mickoski

Piše: Naser Pajaziti 

Vladajuća partija Severne Makedonije, SDSM (Stranka socijaldemokratske unije) sinoć je objavila da će zemlja održati samo predsedničke izbore, odbacujući tako zahtev opozicione VMRO-DPMNE za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Portparol ove stranke, Konstandin Kostandinov, izjavio je da su sada, kada je zemlja deo NATO-a, potrebne reforme koje će joj omogućiti da odredi datum za otvaranje pregovora o pridruživanju sa EU. Prema njegovim rečima, prevremeni izbori bi samo usporili ovaj proces.

“Republika Severna Makedonija će održati samo slobodne i demokratske predsjedničke izbore, koje će osvojiti SDSM a izgubiti VMRO-DPMNE,“ rekao je Kostandinov.

Prema njegovim rečima, premijer Zaev će razgovarati s koalicionim partnerima kako bi pronašao najpovoljnijeg kandidata za predstojeće predsedničke izbore. Međutim, lider najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, reagovao je rekavši da SDSM neće moći izbeći volju naroda.

„SDSM je u strahu. Uskoro će se suočiti s vlastitim neuspehom. Pobedićemo na parlamentarnim izborima. Makedonija će pobediti,“ rekao je Mickoski.

Istovremeno, protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora su takođe poslovna zajednica i međunarodna zajednica, jer bi to usporilo reforme i pristupanje zemlje NATO-u i EU. / ibna /