Sjedinjene Države pozivaju Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Sjedinjene Države pozivaju Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Dvojica visokih američkih funkcionera iz Saveta za nacionalnu bezbednost, John Erath i Brade Berkley održali su u sredu popodne sastanke sa najvišim državnim funkcionerima na Kosovu.

Na sastanku sa predsednikom Hashimom Thacijem i premijerom Ramushom Haradinajem, dva američka funkcionera zahtevali su suspenziju tarifa i nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

“Visoki američki funkcioneri ponovili su stav američke administracije da se tarife moraju suspendovati kako bi se nastavio dijalog te da Kosovo i Srbija postignu međusobni dogovor,“ navodi se u izjavi predsednika Tačija.

On je rekao da državne institucije moraju preduzeti konkretne akcije u skladu sa sugestijama američkih partnera.

“Cilj ovih odluka treba biti očuvanje i jačanje strateške saradnje sa SAD i treba da odražavaju našu posvećenost dijalogu i mirnom sporazumu,“ dodao je predsednik Kosova.

Sa svoje strane, kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je da je uverio dva američka zvaničnika da će Kosovo sačuvati prijateljstvo sa SAD.

Vlada Kosova je objavila saopštenje u kojem se navodi da je tokom ovog sastanka premijer Haradinaj naglasio da je „Kosovo spremno da potpiše pravno obavezujući sporazum koji rezultira priznavanjem Kosova postojećim granicama. Kosovo je takođe spremno da preuzme sve svoje odgovornosti koje proizilaze iz članstva u NATO, UN, EU i drugim međunarodnim organizacijama. / ibna /