Severna Makedonija: Vladajuća koalicija prevazilazi krizu

Severna Makedonija: Vladajuća koalicija prevazilazi krizu

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev i lider Demokratske unije (DUI), Ali Ahmeti, danas će održati sastanak na kojem će pokušati da dođu do zajedničkog predsjedničkog kandidata, odbacujući postojanje krize unutar vladajuće koalicije zbog neuspeha ukidanja parlamentarnog imuniteta bivšem predsedniku parlamenta Trajku Veljanovskom.

„Uveren sam da ćemo napraviti proboj. U vladajućoj koaliciji nema krize,“ izjavio je vođa DUI, Ali Ahmeti.

Komentarišući izjave funkcionera vladajuće stranke da vlada može funkcionisati bez DUI-a, Ahmeti je rekao da ne veruje da je to stav te stranke, ističući da se Severna Makedonija nalazi pred mnogim važnim izazovima, stoga nema potrebe za drugim krizama.

Sa svoje strane, premijer i predsednik vladajuće stranke, SDSM, Zoran Zaev izjavio je juče da je uveren da će situacija koja je nastala nakon neuspeha da se ukine imunitet Veljanovskog biti prevaziđena. Zaev je također rekao da će DUI i dalje biti deo vladajuće koalicije, jer bez te stranke vlada nema potrebne glasove u parlamentu.

Sukob između SDSM-a i DUI-a usledio je nakon odluke predsednika parlamenta, Talata Džaferija, da ne uvrsti glasanje za ukidanje imuniteta Veljanovskog u dnevni red parlamenta. Veljanovski i još četvorica funkcionera, uključujući bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, osumnjičeni su za učešće u nasilnim događajima u parlamentu zemlje 27. aprila 2017. Tokom tih događaja, gomila besnih demonstranata uletela je u zgradu parlamenta i fizički napala nekoliko opozicionih poslanika. / ibna /