Severna Makedonija: Vlada određuje nova imena državnih institucija

Severna Makedonija: Vlada određuje nova imena državnih institucija

Imena 136 institucija u Republici Severnoj Makedoniji menjaju svoje ime zamenjujući “makedonski” sa “severni” ili “nacionalni”. Vlada je donela odluku u skladu sa izmenama Ustava.

“Institucije u Severnoj Makedoniji trebale bi promeniti svoje ime u razumnom roku u skladu s odredbama Prespanskog sporazuma”, izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Ministarstvo spoljnih poslova je već objavilo medijske smernice za korištenje novog imena zemlje.

Naziv Republike Severne Makedonije biće dodan nazivima Parlamenta i Vlade, predsedniku, svim ministarstvima, sudovima, arhivima, univerzitetima, aerodromima i drugim institucijama. Dio institucija će zameniti pridev „makedonski“ s „nacionalni“. Javna servis Makedonska radio-televizija postaće Nacionalna radio-televizija. Sličnu promenu će imati i Nacionalna opera i balet, Nacionalna pošta, Nacionalne šume, itd. Ali ime Makedonskog narodnog pozorišta ostaje isto jer je to etnički identitet i tu su i albanska i turska pozorišta. Samo će se za ime Makedonske akademije nauka i umetnosti, voditi rasprava o pronalaženju rešenja. Očekuje se da će proces promena trajati četiri mjeseca./IBNA/