Severna Makedonija: Signali o mogućoj krizi unutar vladajuće koalicije

Severna Makedonija: Signali o mogućoj krizi unutar vladajuće koalicije

Neuspeh Parlamenta da opozove imunitet poslaniku VMRO-DPMNE i bivšem predsedniku parlamenta Trajku Veljanovskom izazvao je neslaganja u vladajućoj koaliciji.

Bivši predsednik parlamenta Veljanovski je osumnjičen da je jedan od organizatora nasilnih događaja koji su se dogodili u parlamentu prije dve godine. Zbog toga je sud u Skoplju zahtevao od Parlamenta da mu ukine poslanički imunitet.

Nakon što poslanici nisu uspeli oduzeti imunitet Veljanovskom, predsednik parlamenta, Talat Džaferi je za to okrivio poslanika vladajuće stranke, Muhameta Zekirija. Džaferi je porekao činjenicu da je možda namerno odložio proces, tvrdeći da ne štiti nikoga, a najmanje one koji krše zakon.

Sa svoje strane, Zekiri je demantovao Džaferijeve optužbe i nagovestio da je moguće da se radi o tajnom dogovoru između predsednika parlamenta i VMRO-DPMNE. Poslanik SDSM-a, Pavle Bogoevski je takođe sugerisao na mogućnost tajnog dogovora između BDI i VMRO-DPMNE, kao bivših koalicionih partnera kako ne bi ukinuli imunitet Veljanovskom.

Poslanici SDSM-a bojkotuju parlamentarne postupke dok Džaferi ne razjasni pitanje u vezi s imunitetom Veljanovskog. Premijer Zoran Zaev je također tražio objašnjenja, ali nije signalizirao moguću krizu unutar koalicije.

Alijansa za Albance, koja je opoziciona stranka, kaže da je Vlada, nakon što poslanici nisu Veljanovskom ukinuli imunitet, poražena u svojoj borbi za vladavinu prava. Lider ove stranke Ziadin Sela rekao je da su prevremeni izbori jedini izlaz u ovom slučaju. / ibna /