Severna Makedonija: Pripreme za predsedničke izbore su u toku

Severna Makedonija: Pripreme za predsedničke izbore su u toku

Pripreme za predsedničke izbore koji će se održati 21. aprila u Severnoj Makedoniji su u toku.

Kandidati do 9. marta moraju prikupiti sve potpise potrebne za kandidovanje za predsjedničku funkciju. Do juče je pet kandidata podnelo svoje zahtjeve Centralnoj izbornoj komisiji. Među njima je i Gordana Siljanovska-Dafkova iz VMRO-DPMNE, koja je osigurala status kandidata. U međuvremenu, ostali još uvek prikupljaju potrebne potpise.

Očekuje se da će vladajuća koalicija na čelu sa Strankom socijaldemokratske unije (SDSM) i Demokratskom unijom za integraciju (DUI) danas objaviti ime svog zajedničkog kandidata. Među potencijalnim kandidatima su i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koordinator za odnose sa NATO-om, Stevo Pendarovski, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski i ministar odbrane Radmila Šekerinska.

Na ovim izborima učestvovaće i albanski kandidat. On je univerzitetski profesor, Blerim Reka, koji će imati podršku albanske opozicije.

Predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski rekao je da kandidati moraju do 9. marta prikupiti potpise.

“Ovo je prvi put da će se medijska kampanja finansirati iz državnog budžeta. Državna izborna komisija će pratiti kampanju i 68 novinskih portala koji su akreditovani za ovaj izborni proces,“ rekao je Derkoski.

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji biće održani 21. aprila, a ako bude drugog kruga, on će se održati 5. maja.

Prema izbornoj evidenciji, pravoglasa ima 1,8 miliona. / ibna /