Severna Makedonija: Etnička pitanja i vanjska politika u fokusu predsjedničke kampanje

Severna Makedonija: Etnička pitanja i vanjska politika u fokusu predsjedničke kampanje

Kandidati koji će se kandidovati za predsedničke izbore 21. aprila su sada potvrđeni. Oni su Stevo Pendarovski, kojeg je predložila vladajuća stranka SDSM; Gordana Siljanovska-Davkova kandidat najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE i nezavisni kandidat Blerim Reka, koji ima podršku albanske opozicije.

Troje kandidata su objavili prve poruke koje se fokusiraju na etnička pitanja i vanjsku politiku.

Predsednički kandidat Pendarovski kaže da je predsednikova odgovornost velika, obećavajući da će, ako bude izabran, predstavljati sve građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Za mene, treba da pokažemo da je život u multietničkoj državi moguć i da svi možemo biti ujedinjeni. Naš veliki cilj je da budemo integrisani u evroatlantske strukture, moramo da poboljšamo naše zakonodavstvo i naši politički predstavnici treba da pređu preko etničkih podela ”, rekao je Pendarovski.

Kandidat VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska, izjavila je da će svoju kampanju fokusirati na pitanje imena države. Još jednom, izjavila je da je neprihvatljivo da je zemlja promijenila ime.

“Mi nemamo pravo da drugoj zemlji kažemo kako da se zove, jer je pravo na samoopredeljenje međunarodno pravo koje svi moraju poštovati,“ rekla je ona.

Kandidat Blerim Reka je takođe objasnio svoje razloge za kandidovanje za predsednika.

“Pre svega, bez albanskog kandidata, ovo multietničko društvo rizikuje da prestane biti multietnička država, a drugo, potrebna je politička intervencija kako bi se situacija promenila,“ rekao je profesor Reka. / ibna /