Severna Makedonija: Do sada su četiri zemlje ratifikovale protokol o pristupanju NATO

Severna Makedonija: Do sada su četiri zemlje ratifikovale protokol o pristupanju NATO

Bugarski parlament danas je ratifikovao protokol o pridruživanju Severne Makedonije NATO savezu. Bugarski poslanici su bili jednoglasni u donošenju ove odluke.

Bugarska je time postala četvrta od 29 članica NATO-a koja je ratifikovala ovaj protokol. Grčka, Albanija, Slovenija i danas Bugarska su četiri zemlje koje su preduzele ovaj korak. Danska vlada je juče saopštila da će poslati parlamentu predlog za ratifikaciju protokola.

Džaferi: Proces će biti završen do kraja godine

Predsednik parlamenta Severne Makedonije, Talat Džaferi, kaže da se nada da će protokol ratifikovati sve zemlje članice NATO-a do kraja godine.

“Nadamo se da će protokol biti završen do kraja godine. Kada se to uradi, mi ćemo biti 30. članica NATO-a,“ rekao je Džaferi.

Ministar vanjskih poslova, Nikola Dimitrov, optimista je da će ovaj proces biti okončan ranije.

“Proces ratifikacije obično traje oko godinu dana, ali u našem slučaju može potrajati nešto kraće,“ rekao je ministar Dimitrov.

Država zauzima važan geopolitički položaj

Bivši ambasador u NATO, Nano Ruzin, kaže da potpisivanjem protokola zemlja zauzima važan geopolitički položaj.

“Ovo je veoma važno za stabilnost zemlje i regiona, jer se time završava makedonsko pitanje,“ smatra Ruzin. Prema njegovim rečima, parlamenti zemalja članica će ovaj proces završiti do kraja godine.

Zemlje članice Severnoatlantskog pakta, njih 29, 6. februara su potpisale protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO-u. Ovo omogućava da predstavnici zemlje prisustvuje sastancima NATO-a kao zvanice. Kada odluku ratifikuje svih 29 članica, zemlja će imati punopravno članstvo u ovoj organizaciji. / ibna /