Serijski ubica Edin Gačić je ubijen

Serijski ubica Edin Gačić je ubijen

Policija Federacije BiH potvrdila je da je serijski ubojica Edin Gačić ubijen danas popodne u kratkom oružanom sukobu s policajcima u blizini grada Kiseljaka u srednjoj Bosni.

Jedan policajac specijalne policije je lakše povrijeđen prilikom razmjene vatre, ali nije opasno po život. Nezvanično, Gačić je pokušao pobjeći, ali to nije bilo nemoguće. Kada je shvatio da ga je policija opkolila, pokušao se sakriti, ali policija ga je pozvala da se preda. Odbio je i otvorio vatru na policajce.

Komesar policije Kantona Sarajevo, Mevludin Halilović, na vanrednoj konferenciji za novinare nakon završetka policijske akcije objasnio je detalje rekavši da je akcija počela rano jutros na području Hadžića.

On je kazao da je akcija pokrenuta jutros i da su u njoj učestvovali pripadnici Federalne uprave policije, jedinica specijalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na području između Hadžića i Kiseljaka obavljeni su policijski pregledi i pretresi, a poslijepodne je pronađen ključni trag koji je na kraju doveo do izvršioca dva ubistva. Halilović je istakao da je pripremljen plan kako bi se spriječilo curenje informacija.

“Obezbjedili smo cijeli prostor tako da nije bilo šanse da se izvuče iz ove situacije”, rekao je Halilović.

Gačić je ubio ukupno četiri osobe – njih dvoje, prijatelja i vlastitu majku, ubio je prije nekoliko godina i osuđen je na 20 godina zatvora. Nakon što je pušten, proveo je neko vrijeme u Banja Luci, a zatim prodao stan u ovom gradu i preselio se u Konjic. U selu u blizini ovog grada ubio je vlasnika prodavnice Suada Sultanića i nekoliko dana kasnije policajca Mahira Begića.

 

Mladen Dragojlović