Šef obaveštajnih službi NATO posetio Skoplje kako bi razgovarao o reformama odbrane

Šef obaveštajnih službi NATO posetio Skoplje kako bi razgovarao o reformama odbrane

Šef odeljenja NATO-a za obaveštajne poslove i bezbednost, ambasador Arndt Freitag von Loringhoven, započeo je u ponedeljak u Skoplju trodnevne razgovore o reformi odbrane i bezbednosnih institucija u zemlji.

Tokom boravka u Skoplju, gospodin von Loringhoven će održati sastanke sa velikim brojem visokih vladinih službenika, uključujući premijera Zorana Zaeva i predsednika Đorđa Ivanova. Prilikom svoje prve posete kao šef NATO-a za obavještajne poslove, von Loringhoven je pozdravio konačnu odluku parlamenta o Prespanskom porazumu i obećao punu podršku Alijanse pridruživanju zemlje NATO-u. “Sporazum iz Prespe je važan doprinos stabilnom i prosperitetnom regionu”, rekao je on, dodajući: “Možete da računate na podršku NATO-a kroz proces pristupanja i radujemo se što ćemo vas pozdraviti kao 30. člana NATO-a.”

On je nadalje izrazio uverenje u nastavak opredijeljenosti Skoplja za reforme odbrane i sigurnosti, nazivajući ih “bitnim delom procesa pridruživanja, što će nam omogućiti da delotvorno radimo zajedno”. NATO pozdravlja nedavni značajan napredak u pogledu transparentnosti pravosudnih reformi i civilnog nadzora nad obaveštajnim i bezbednosnim agencijama u Skoplju. Arndt Freitag von Loringhoven je prvi pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za obaveštajne i bezbednosne poslove. On je preuzeo dužnost u decembru 2016. godine i odgovoran je za pružanje obaveštajne podrške Severnoatlantskom savetu, kao i za savetovanje generalnog sekretara NATO-a u vezi sa obaveštajnim pitanjima. Pre imenovanja, bio je ambasador Nemačke u Češkoj Republici, a prethodno je bio potpredsednik nemačke obaveštajne službe./IBNA