SDA traži promjenu imena Republike Srpske

SDA traži promjenu imena Republike Srpske

Stranka demokratske akcije (SDA) pokreće sudski postupak pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, preko svojih predstavnika u državnim institucijama, kako bi se utvrdilo da li je ime BiH entiteta “Republika Srpska” u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka da se taj proces pokrene nije neočekivana, jer u poslednje dvije decenije ova apelacja ostaje jedan od prioriteta za lidere SDA, od pokojnog Alije Izetbegovića do njegovog sina Bakira. U nekoliko postupaka o Ustavnom sudu BiH, SDA je već natjerala Republiku Srpsku da promijeni zastavu, grb, himnu, imena gradova, Zakon o praznicima u vezi Dana Republike Srpske itd.

SDA je također pokušala promijeniti svako drugo ime, osim službenih institucija, koje sadrže prefiks “srpska”, tvrdeći da ta imena vrijeđaju bošnjačke i hrvatske građane, dajući im “status građana drugog reda”.

U saopštenju za medije, ponovo, SDA je objasnila da je “dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da se prethodno ime tog entiteta intenzivno i efektivno koristi za diskriminaciju i isključivanje druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata ”.

“Povezivanje imena bilo čega u multietničkoj zajednici, kao što je BiH samo jednom narodu, prema načelu etničke privilegije, suprotno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je superiornija od Ustava BiH,” naglasila je SDA.

SDA ističe da je to potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5 / 98, kojom je entitetima naloženo da osiguraju punu jednakost u svim konstitutivnim narodima u svojim ustavnopravnim sistemima.

SDA je naglasila da entitet BiH Republika Srpska postoji prema Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može biti zastupljena samo jedna nacija, a druga isključena.

Zahtjev SDA i eventualna apelacija Ustavnom sudu BiH o imenu Republike Srpske, izazvali su ogorčene reakcije u ovom entitetu. Važno je napomenuti da su vijesti o ovome došle samo dan nakon sastanka delegacija vodeće stranke RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i SDA o uspostavljanju novog Vijeća ministara BiH. Nakon sastanka, koji je održan u pozitivnoj atmosferi, učesnici su izjavili da se osnivanje ove važne zajedničke institucije, koju neki nazivaju i Vladom BiH, može završiti idućeg mjeseca.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedjeljko Čubrilović, rekao je da pokušaji da se promijeni naziv Republike Srpske, u dnevne političke svrhe, znači rušenje Ustava BiH, nakon čega niko ne bi mogao predvidjeti razvoj situacije.

“Srpski narod je izborio pravo na Republiku Srpsku i nikada od toga neće odustati. Ime Republike Srpske prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici u Bijeljini 14. septembra 1992. godine, a potvrđena je potpisima učesnika mirovnih pregovora u Daytonu, Niko, osim građana Republike Srpske nema pravo da odluči o tome,” naglasio je Čubrilović.

On je dodao da bi eventualno stavljanje takve inicijative na dnevni red zasjedanja Ustavnog suda bio jasan znak da projekt pod nazivom Bosna i Hercegovina više ne postoji jer bi se time uništio Ustav.

“Onaj koji najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma svojim inicijativama, direktno je odgovoran za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike,” zaključio je Čubrilović.

Mnogi drugi političari, bez obzira na političku opciju – vladajuću ili opozicionu koaliciju, osudili su zahtjev SDA. To je jedno od pitanja koje ujedinjuju političare u Republici Srpskoj i u SDA moraju procijeniti dobre strane inicijative i moguću štetu koju može napraviti u političkim odnosima u zemlji./IBNA