Sastanak BiH-Kosovo o taksama završen bez rezultata

Sastanak BiH-Kosovo o taksama završen bez rezultata

Sarajevo je u četvrtak bilo domaćin prvog sastanka delegacija Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su pokušali približiti stavove o 100 % taksi za robu iz BiH na tržištu Kosova.

Kako se i očekivalo, sastanak je završen bez stvarnog rezultata, ali sa zaključkom da se pregovori o ovom pitanju moraju nastaviti.

Na sastanku koji je organiziralo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, istaknuto je da postoji potreba da nadležne institucije pronađu najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga u najkraćem vremenskom periodu.

Insistirajući na hitnom rješenju problema, kako bi se spriječila daljnja šteta za privrednike, delegacija BiH predložila je privremenu suspenziju odluke o taksama.

Rečeno je da će kosovska delegacija obavijestiti nadležne vlasti o inicijativi delegacije BiH, ističući potrebu stvaranja uslova za rješavanje pitanja priznavanja dokumenata i liberalizacije viznog režima između BiH i Kosova u bliskoj budućnosti.

Nezvanično, delegacije su došle na sastanak sa potpuno suprotnim stavovima. Delegacija BiH zahtijevala je ukidanje taksi, a kosovska delegacija zahtijevala je da je BiH prizna kao nezavisnu državu, nakon čega bi slijedilo ukidanje taksi.

Pored zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova, sastanku su prisustvovali i predstavnici CEFTA-e. Predstavnik Ministarstva finansija Albanije, zemlje koja predvodi CEFTA-u, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljih integracionih procesa.

Ona je izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, vrlo brzo, naći adekvatno rješenje u interesu obje strane.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je izjavio da će sastanak biti održan i da BiH jedino traži da se preispita odluka o taksama, koja je već nanijela veliku štetu bh kompanijama./IBNA