Rumunski ministar spoljnih poslova kaže da bi se problemi između Kosova i Srbije trebali rešiti dijalogom

Rumunski ministar spoljnih poslova kaže da bi se problemi između Kosova i Srbije trebali rešiti dijalogom

Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Melescanu izjavio je da dijalog između Kosova i Srbije uživa podršku svih država članica EU i da se dve zemlje moraju usredotočiti na prevladavanje prepreka kroz koje prolaze.

Melescanu je rekao da osim dijaloga, nema druge alternative za rešavanje ovog problema.

„Proces (dijalog Beograd-Priština) je olakšan kroz učešće EU i proizlazi iz Rezolucije koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 2010. godine. Ovaj dokument su podnele sve države članice EU. Stoga dijalog ima podršku svih država članica EU. Tekst rezolucije pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga koji ima za cilj postizanje napretka na putu ka EU i poboljšanje života ljudi“, rekao je on.

Pored toga, rumunski ministar spoljnihi poslova rekao je evropskom zapadnom Balkanu da se konačni rezultat sporazuma između dve zemlje mora zasnivati na rezoluciji.

“Idealan rezultat bi bio, naravno, u duhu i slovu Rezolucije. Dosledna i dobronamerna implementacija sporazuma i dogovora postignutih u okviru Dijaloga moraće se odraziti na svakodnevni život svih stanovnika Kosova”, rekao je rumunski visoki funkcioner. / ibna /