Rumunija će podržati integraciju Albanije

Rumunija će podržati integraciju Albanije

Rumunija će podržati integraciju Albanije u Evropsku uniju. To je danas izjavio rumunski ambasador u Albaniji, Mircea Perpelea, u momentu kada je njegova zemlja upravo preuzela predsedavanje Većem Evropske unije u narednih šest meseci.

Prema njegovim rečima, ovo je područje od strateškog značaja za EU i dodao da će rumunsko predsedništvo posvetiti veliku pažnju zapadnom Balkanu, fokusirajući se na stabilnost, bezbednost i razvoj ovog dela Evrope.

“Što se tiče Albanije, Rumunija će nastaviti da pruža podršku naporima koje zemlja ulaže u EU. Rumunsko predsedništvo će takođe uraditi sve što je u njegovoj moći da u junu 2019. donese pozitivnu odluku za Albaniju i Makedoniju,“ rekao je ambasador.

U međuvremenu, ambasador Perplea je takođe rekao da smo “ohrabrili naše albanske partnere da nastave svoje napore na reformama na političkom i institucionalnom nivou”.

“Mi ćemo ohrabriti sve strane i sve političke stranke da ubrzaju izbornu reformu, jer vreme ističe i to je dio prioriteta koje Albanija treba da ispuni u sklkadu sa pregovorima,“ zaključio je on./IBNA