Republika Srpska proslavila sporni praznik

Republika Srpska proslavila sporni praznik

Republika Srpska je ponovo proslavila 9. januar, Dan RS, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, prije nekoliko godina, proglasio da “nije u skladu sa Ustavom BiH”.

Problem je u tome što ovaj datum predstavlja godišnjicu osnivanja Narodne skupštine Srpske Republike Bosne i Hercegovine još 1992. godine i, kao takvog, Bošnjaci ga smatraju datumom kada je počeo rat. Srpska Republika BiH kasnije je preimenovana u Republiku Srpsku, ali bošnjački političari u svakoj prilici podsjećaju da proslava tog dana nije primjerena, jer pripadnici te nacije u RS smatraju da podsjeća na teško vrijeme koje prolaze kroz rat.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i trenutni predsjedavajući, Milorad Dodik (Srbin), izjavio je medijima da je postojanje Republike Srpske dovedeno u pitanje od samog početka u drugom dijelu BiH (Federaciji BiH)

“Moramo prihvatiti određene realnosti. Dok mi ovdje prihvatamo postojanje BiH, tako će se i oni morati naviknuti na nas. BiH nije najsrećnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveze koje imamo kroz, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav “, rekao je Dodik.

Dodao je da je RS uvijek sinonim za državnost i slobodu i primjer primarnih težnji ljudi slobodne civilizacije koji su željeli imati svoju zemlju.

“Republika Srpska, kao izraz ljubavi ovog naroda, dokazala je da je opstala u gotovo nemogućim uslovima i ojačala u uvjerenju da bi ona trebala preživjeti sve izazove”, rekao je Dodik novinarima.

Prema Ustavu, RS ima dva potpredsjednika, Bošnjaka i Hrvata. Bošnjački potpredsjednik, Ramiz Salkić, osporava Dan RS u gotovo svakoj izjavi. Ovom prilikom je medijima rekao da za Bošnjake u RS, ali i širom svijeta, 9. januar nikada nije bio, niti će ikada biti praznik.

“Ovaj datum je uvijek bio i uvijek će biti sinonim i sjećanje na dan kada su usvojeni strateški ciljevi, nakon čega je počelo protjerivanje Bošnjaka, uništavanje naše imovine, ubijanje naših najmilijih i činjenje genocida nad našim narodom u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine”, kazao je Salkić.

Dodao je da, u ovom trenutku, Bošnjaci u RS nemaju političku moć da spriječe proslavu ovog praznika i osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Ali, kako je rekao, to ne znači da bi Bošnjaci trebali šutjeti i savijati glave ako vide nepravdu i širenje laži.

“Nasuprot tome, naša je obaveza da podignemo svoj glas i pokažemo nepravdu. U suprotnom, istina će prevazići laž, a onda će zaključci od 9. januara 1992. godine biti u potpunosti realizovani. Kao potpredsjednik ovog entiteta, kojeg su izabrali Bošnjaci, ali djelomično i drugi građani, pozivam vlasti u ovom entitetu da odustanu od proslave praznika koji nas dalje dijele i distanciraju. Praznik bi trebao približiti ljude, što ovdje nije slučaj,” naglasio je Salkić.

U stvari, nije bilo bošnjačkog političara koji nije osudio proslavu. Veliku raspravu izazvalo je i prisustvo dva bh. političara, Vjekoslava Bevande i Dragana Čovića, na proslavi. Oni su Hrvati, ali ne na istoj političkoj liniji sa članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem. Pored toga, Čović je blizak prijatelj Milorada Dodika.

Međutim, 9. januar je obilježen u cijeloj Republici Srpskoj. Najveća proslava, uz paradu i eminentne goste, održana je u Banja Luci. Centar grada bio je blokiran nekoliko sati i veliki broj policajaca, vatrogasaca, specijalne jedinice policije sa naoružanim transporterima prošla je ulicamau. Za nekoliko dana će svi zaboraviti slavlje i vratiti se svakodnevnim problemima.

Do sledećeg januara./IBNA