Republika Severna Makedonija za NATO stolom 13. februara

Republika Severna Makedonija za NATO stolom 13. februara

IBNA Newsroom 

Ministarka odbrane Radmila Šekerinska predstavljat će Republiku Severnu Makedoniju po prvi put sa zvaničnim pozivom na sastanku ministara obrane NATO-a koji će se održati 13. i 14. februara u Briselu.

“Izuzetno mi je drago što ćemo na ovom sastanku po prvi put dočekati našu koleginicu iz Skoplja, ministarku Radmilu Šekerinsku. Buduća Republika Severna Makedonija sada ima stolicu za NATO stolom,“ rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u utorak uoči dvodnevnog sastanka.

Saveznici NATO-a u sredu će zvanično pozdraviti ministra odbrane Radmilu Šekerinsku, koju je Stoltenberg primio oko 11 časova, pre početka sastanka ministara odbrane Severnoatlantskog saveta.

Šekerinska će takođe održati bilateralne sastanke sa svojim kolegama iz Belgije, Velike Britanije, Kanade, Turske, Grčke, itd.

“Uz učešće ministarke odbrane Šekerinske na sastanku Severnoatlantskog saveta, postali smo aktivni dio Alijanse, a nakon potpune ratifikacije protokola o pristupanju, koji je već završen u grčkom i slovenačkom parlamentu, mi ćemo zvanično imaju pravo glasa na svim sastancima NATO-a,“ saopšteno je iz kabineta ministra odbrane.

Sastanak je počeo u sredu razmatranjem budućnosti Ugovora o INF-u i neprestanim kršenjem njegovih odredbi od strane Rusije. Generalni sekretar je pozvao Rusiju da iskoristi poslednju priliku da se “vrati na poštovanje i spasi Ugovor o INF-u”.

Podela tereta i izdaci za odbranu takođe će biti visoko na dnevnom redu. O obećanju Saveznika o gotovini, mogućnostima i doprinosima, generalni sekretar je rekao da je “trend u porastu.”

Drugog dana, u četvrtak, fokus će biti na na misijama i operacijama NATO-a, uključujući Afganistan, Kosovo, Irak i pomorske operacije. Konačno, ministri će zaključiti diskusiju o saradnji NATO-a i EU i naporima za jačanje evropskog stuba u okviru NATO-a ./IBNA