Reorganizacija kabineta i Tsiprasove inicijative za progresivni savez

Reorganizacija kabineta i Tsiprasove inicijative za progresivni savez

Rekonstrukcija Vlade sa “levim centrom” i tendencijom obnove objavljena je od strane portparola vlade u Atini u petak popodne. To je bilo očekivano kretanje vlade nakon odlaska poslanika ANEL-a iz vladine šeme i kandidature dva ministra za opštinske izbore u Atini i Solunu.

Nakon zaključenja Prespanskog sporazuma, Aleksis Tsipras je odlučio je da ostavi rukovođenje Ministarstvom vanjskih poslova bivšem zameniku ministra Georgeu Katrougalosu, koji je postao novi grčki ministar vanjskih poslova, a poslanik SIRIZE, bivši zamenik ministra obrazovanja i akademik Sia Anagnostopoulou, postaje novi grčki zamenik ministra vanjskih poslova.

Dva direktora iz levog centra i KINAL-PASOK, Thanos Moraitis i Angelos Tolkas uzimaju “kartu” za kabinet, preciznije za ministarstva transporta i imigracione politike.

Zamenika ministra rada i kandidata za gradonačelnika Atine N. Iliopoulosa menja zamenik SIRIZE Kostas Barkas, i kandidatkinju za gradonačelnicu Soluna i dosadašnju zamenicu ministra “Makedonija-Trakija”, Katerine Netopoulou, zamenjuje Eleftheria Hadjigeorgiou.

Procesi za savez levih i naprednih snaga se ubrzavaju

Ograničenu reorganizaciju na koju se odlučio Tsipras predstavlja državnu šemu koja bi zemlju dovela do izbora, pokušavajući, s jedne strane, da emituje signal stabilnosti i intenziviranja rada vlade i, s druge strane, da bude uvod u napore za stvaranje progresivnog stuba, saveza levih i progresivnih snaga.

Ovo pitanje, štaviše, razmatrano je na sastanku političkog sekretarijata SIRIZE pod Tsiprasovim predsedavanjem. Prema donesenim odlukama, sekretar stranke i predsednik će u bliskoj budućnosti preduzeti inicijative za kontaktiranje i razgovor s pokretima, grupama i rukovodiocima šireg levog centra.

Očekuje se da će ishod ovih procesa biti dodatno reflektovan u evropskim listama SIRIZE. Zaista, početkom marta planira se održavanje sastanka Centralnog komiteta stranke koji će odlučivati o političkoj deklaraciji o evropskim izborima i orijentaciji evropskih lista.

Tsipras traži ubrzanje rada vlade, dok postoji zadovoljstvo za zaštitu prve stambene imovine

U tom kontekstu, pritisak na KINAL-a će se održati i postati još jači. Pored toga, Vlada smatra da je Prespanski sporazum, kao i zakonodavne inicijative socijalne prirode, kao što je minimalna zarada, sporazum sa bankama za zaštitu prve stambene imovine, aranžman za 120 rata podnesen u okviru sledećeg meseca, ali i prijedlozi za ustavnu reformu, formiraju širok spektar političkih i programskih konvergencija.

Prema dobro informisanim izvorima, grčki premijer je zatražio od svojih ministara da ubrzaju rad vlade. Prema tome, malo je onih koji u Atini podržavaju ideju da se rani odlazak na nacionalne izbore u maju ne bi trebao smatrati neverovatnim scenarijem, iako vladini funkcioneri naglašavaju da cilj ostaje dovođenje do kraja četvorogodišnjeg perioda.