Recesija u Turskoj izaziva zabrinutost

Recesija u Turskoj izaziva zabrinutost

Turci su za pet godina postali siromašniji za 2.848 USD

Ekonomisti su zabrinuti brojkama o rastu turske ekonomije. Iako je prema Turskoj statističkoj službi godišnja stopa rasta dostigla 2,6% u 2018. godini, rast u posljednja dva kvartala imao je negativan predznak i to je pokazatelj da će se u 2019. godini taj trend nastaviti. Prema podacima, u četvrtom kvartalu turska ekonomija je postigla manje rezultate za 3%, dok se u trećem kvartalu to smanjilo za 1,1%.

Velika zabrinutost vlade predstavlja i smanjenje dohotka po glavi stanovnika u Turskoj. U 2018. godini, dohodak po glavi stanovnika bio je 9632 dolara, dok je u 2013. dohodak po glavi stanovnika dostigao rekordne nivoe od 12480 USD. Veliki uspeh vladajuće AK Partije bio je porast prihoda po glavi stanovnika, koji je 2002. bio samo 3581 USD.

Zvaničnici izražavaju rezerve prema opštinskim izborima koji će se održati 31. marta i kažu da će biti interesantno videti uticaj koji će smanjenje turskog nacionalnog dohotka imati na izborne rezultate.

Inflacija u februaru 2019. godine dostigla 19,4%.

Turski ministar finansija Berat Albairak tvrdio je da je “Turska ostavila najgore iza sebe i da će ekonomija videti bolje dane”./ ibna