Razgovori između Kosova i Srbije na marginama Ekonomskog foruma u Davosu

Razgovori između Kosova i Srbije na marginama Ekonomskog foruma u Davosu

Kosovo je u fokusu svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska. Na marginama ovog foruma, na kojem su učestvovali lideri iz sveta, EU i regiona, razgovaralo se o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Komesar za proširenje EU, Johannes Hahn, izjavio je da je ponudio rešenje o pitanju trgovine između Beograda i Prištine i da očekuje da će dobiti odgovor predsednika Kosova i Srbije.

“Predložio sam im da koordiniraju svoje napore na svim trgovinskim pitanjima koja se odnose na Srbiju i Kosovo. Spreman sam da vodim ove razgovore i to bi bila osnova za nastavak dijaloga uz pomoć visokog predstavnika, Federice Mogherini,“ rekao je Hahn.

Sa svoje strane, predsednik Kosova, Hašim Tači rekao je da je sastanak sa Hanom bio fokusiran na pitanja evropskih integracija i nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Dijalog između Kosova i Srbije takođe je razmatran na sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsednik Srbije je rekao da je obećao Merkel da će Beograd učiniti sve da pronađe kompromis sa liderima Kosova.

„Nisam optimista. Ne mogu obećati da ćemo to uspeti, ali nema sumnje da ćemo učiniti sve da pronađemo rešenje ”, rekao je on.

Nemačka je bila jedna od zemalja koje se nisu složile sa idejama koje su pokrenuli predsednik Srbije Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači za promene granica kao način da se normalizuju veze između dve zemlje. Takve ideje su takođe izazvale reakcije na Kosovu. U novembru, kosovska vlada je donela odluku da uvede 100% povećanje tarifa na robu koja dolazi iz Srbije, dok je to zauzvrat blokiralo proces dijaloga sa Srbijom.

Evropska unija i Sjedinjene Države zatražile su od Prištine da ukine tarife kako bi ustupile mesto pregovorima, ali je premijer Haradinaj rekao da će tarife ostati dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. / ibna /