Rama se sastao sa Zaevom, saradnja između dve zemlje će se intenzivirati

Rama se sastao sa Zaevom, saradnja između dve zemlje će se intenzivirati

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev boravio je danas u Tirani u sklopu zvanične posete Albaniji.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa albanskim kolegom, dvojica visokih funkcionera održali su konferenciju za novinare na kojoj je premijer Edi Rama zahvalio premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu na primeni Zakona o jezicima u ovoj zemlji. Prema Rami, primena ovog zakona otvorila je prostor za neophodnu harmoniju u ovoj zemlji.

Zaev se zahvalio Albaniji na podršci koja je pružena Severnoj Makedoniji u procesu integracije u NATO, dok 2019. godinu smatra važnom što se tiče procesa integracija u obe zemlje.

“Veoma je važno da naše dve zemlje dobiju pozive za otvaranje pregovora o pridruživanju sa EU i nadamo se da ćemo u tome uspeti”.

Zaev je takođe komentarisao najnovija politička dešavanja u Albaniji, donoseći iskustvo svoje zemlje, gde su debate između dve strane veoma jake.

„Iskustvo je pokazalo da je dijalog između vlade i opozicije put napred. To je put koji bi trebalo da slede sve balkanske zemlje. Dolazimo ovde kao prijatelji. Pre 21 mesec bio sam u opoziciji, ali nikada nisam rekao članovima EU da smo protiv otvaranja pregovora o pridruživanju. Mi smo vaši prijatelji i samo vam želimo najbolje. Nakon sastanka sa premijerom Ramom spremni smo da intenziviramo saradnju“, rekao je Zaev tokom konferencije.

Oba premijera pohvalila su odličnu saradnju između dve države, obećavajući da će je još više intenzivirati./ibna/